Aasianleijona

Aasianleijona on erittäin uhanalainen leijonan alalaji. Luonnossa niitä elää noin 600 yksilöä Intiassa yhdellä ainoalla metsäalueella, maan luoteisosassa sijaitsevassa Girin kansallispuistossa. Pienen elinalueensa takia aasianleijonat ovat erityisen alttiita luonnonkatastrofeille tai tautiepidemioille. Eläintarhoilla on tärkeä rooli aasianleijonien säilymisessä tuleville sukupolville.

Urosleijonan karjahdus voi kuulua jopa 8 kilometrin päähän!

Leijonat elävät laumoissa toisin kuin kaikki muut kissaeläimet. Naaraat saalistavat ravinnon laumalle. Urokset pitävät huolta reviiristä ja kuuluttavat sitä kauas kantavilla karjahduksillaan. Leijonia on aikoinaan elänyt laajalla alueella Afrikassa, Aasiassa ja jopa eteläisessä Euroopassa, mutta nykyään niitä on vain Saharan eteläpuolisen Afrikan savanneilla ja Luoteis-Intiassa.

Suojelu

Aasianleijonat ovat erittäin uhanalaisia. Ne rauhoitettiin 1950-luvulla ja suojelutoimia on siitä lähtien tiukennettu Girin kansallispuiston alueella. Vilkasliikenteiset tiet, karjankasvatus, saaliseläinten väheneminen ja lisääntyvä ihmisväestö vaikeuttavat leijonakannan kasvua. Taudit ja luonnonkatastrofit kuten metsäpalot ovat suuri uhka leijonille. Toistaiseksi aasianleijonia ei ole onnistuttu levittämään muille alueille Intiassa. Laji on suojeltu kansainvälistä eläinkauppaa rajoittavalla CITES-sopimuksella, jossa se kuuluu liitteeseen I eli kaikki sillä käytävä kauppa on kielletty – poikkeusluvalla kuitenkin esimerkiksi siirrot eläintarhojen välillä ovat mahdollisia.

Leijonat olivat yleisiä Kreikassa 2500 vuotta sitten!

Aasianleijonia suojellaan kasvattamalla niitä eläintarhoissa. Aasianleijonista pidetään maailmanlaajuista kantakirjaa Intiasta käsin, jonka lisäksi eurooppalaisten eläintarhojen aasianleijonat kuuluvat EEP-suojeluohjelmaan. Euroopan eläintarhojen aasianleijonat polveutuvat yhdeksästä Intian valtion 1990-luvun alussa lahjoittamasta yksilöstä. Näistä yhdeksästä kantavanhemmasta kolme sijoitettiin Korkeasaareen. Vuonna 2023 Korkeasaari rahoitti aasianleijonien geneettistä tutkimusta, jonka avulla saadaan lajin suojelua tukevaa tietoa.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ensimmäiset aasianleijonat saatiin lahjoituksena Intian valtiolta vuonna 1992. Nykyään Korkeasaaressa asuu neljä leijonaa: uros Szimba ja kolme naarasta. Uros saapui Korkeasaareen espanjalaisesta eläintarhasta alkuvuodesta 2024 noin 10 vuoden iässä. Naaraista Kalyana on lauman vanhin, se on syntynyt vuonna 2010 Bristolin eläintarhassa. Kyna puolestaan on syntynyt vuonna 2014 Dublinin eläintarhassa ja Arja 2017 irlantilaisessa Fota Wildlife Parkissa.