Ahma

Suomen suurimmalla näätäeläimellä on leveät tassut, joiden avulla se pääsee liikkumaan sujuvasti pehmeässä lumessa. Tällöin ahma saattaa saada kiinni suurempaakin riistaa, mutta suurimman osan vuodesta se on kehno saalistaja. Pääravintoa ovat pikkunisäkkäät ja raadot. Ahma vie löytämänsä raadon piiloon vaikkapa lumen alle, suohon tai kallionkoloon.

Ahma ei ahmi, vaan piilottaa ylimääräisen ravinnon pahan päivän varalle.

Ahmat ovat ketteriä kiipeilijöitä, tarvittaessa myös kestäviä uimareita ja ne jaksavat hölkätä pitkiäkin matkoja. Ahman hajuaisti on tarkka – se voi haistaa lumen alle hautautuneen raadon kilometrin päästä. Poikasensa ahma synnyttää kevättalvella lumikinokseen kaivamaansa pesäluolaan

Suojelu

Viimeisten sadan vuoden aikana ahmojen elinalue on kutistunut etenkin Euraasiassa pyynnin, vainon ja metsien vähenemisen takia. Pohjoismaissa ahma on säilynyt rauhoituksen ja suojelun ansiosta; kanta on kolminkertaistunut 25 vuodessa noin 900 eläimeen. Suomessa ahma rauhoitettiin vuonna 1982.

Suomessa on noin 200-250 ahmaa. Muutamia luonnonvaraisia ahmoja on siirtoistutettu poronhoitoalueen eteläpuolelle, missä elää tällä hetkellä lähes puolet maamme pienestä ahmakannasta. Suojelu on vahvistunut ahmakantaamme, mutta poronhoitoalueella ahmoja pidetään edelleen vahinkoeläiminä, eikä ahmakanta ole päässyt kasvamaan pohjoisimmassa Suomessa.

Parikymmentä vuotta sitten ahman lisääntyminen eläintarhoissa oli hyvin harvinaista. Nykyään ahmoille osataan luoda oikeanlaiset olosuhteet lisääntymiselle ja eläintarhojen kanta on lähtenyt kasvuun. Ahmoja on tarhoissa noin 70 yksilöä. Ahma on mukana eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmassa, jonka avulla tarhakanta pyritään pitämään elinvoimaisena.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren nuori, vuonna 2013 syntynyt ahmauros on kotoisin Kolmårdenin eläintarhasta ja keväällä 2015 se sai reippaan nuoren naaraskumppanin Ähtäristä. Ahmat ulkoilevat vielä vuorotellen tarhassaan. Korkeasaaren edelliset ahmat elivät vanhoiksi, ne asuivat eläintarhassamme noin viisitoista vuotta ja saivat neljä pentuetta.

Ahman poikaset ovat syntyessään valkoturkkisia. Mainio suojaväri lumiseen maastoon!