Kulaani

Kulaani on yksi uhanalaisen aasianvilliaasin alalajeista. Villiaaseja elää Keski-Aasian kuivilla aroilla ja puoliaavikoilla. Kulaanit ovat keskittyneet etenkin Turkmenistaniin. Villiaasilaumat vaeltavat juomapaikkojen välillä ja ravinnon perässä.

Kulaani laukkaa jopa 70 km/h!

Talvisin aasit hakeutuvat suurina laumoina suojaisemmille seuduille, kuten laaksoihin tai vuoristosoliin. Kesälaitumelle matkatessaan tammat muodostavat orien ympärille pienempiä laumoja.

Suojelu

Viimeisen vuosikymmenien aikana aasianvilliaasien määrä on romahtanut. Eteläisessä Mongoliassa elää lähes 80 % kaikista villiaaseista, alle 20000 yksilöä. Laiton metsästys on suuri uhka lajille. Villiaasit joutuvat kilpailemaan laidunmaista karjalaumojen kanssa. Ne eivät pääse juomapaikoilleen, jotka karjankasvattajat ovat aidanneet. Ravintokilpailu kotieläinten kanssa uhkaa muitakin alueen lajeja. Karja levittää myös tauteja luonnonvaraisiin hevoseläimiin.

Kesyaasi on kesytetty afrikanvilliaasista.

Kulaaneja on palautettu luontoon Turkmenistaniin, Kazakstaniin ja Uzbekistaniin – yhteensä kulaaneja arvioidaan olevan alle 1500 yksilöä. Aasianvilliaasi kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on ollut villiaaseja 1970-luvulta lähtien. Tällä hetkellä saaren keskiylängöllä, mongolianvillihevoslaumassa, elää yksi kulaani. Kulaanin aasimainen kiljunta raikaa välillä ympäri eläintarhan.

Talvella kulaani saa riittävästi nestettä lumesta.