Manuli

Aasialainen arokissa manuli on ulkomuodoltaan kuin kookas paksuturkkinen kotikissa. Manulin elinalueilla lämpötila voi laskea talvella jopa alle viidenkymmenen pakkasasteen. Manuli maastoutuu harmaanruskean turkkinsa avulla hyvin kivikkoiseen ympäristöön väijymään saaliitaan, pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Manuli viettää päivät pesäkolossaan lepäillen ja aktivoituu iltahämärissä.

Paikallaan oleva manuli muistuttaa erehdyttävästi kiveä!

Suojelu

Suurin uhka lajille on sen tärkeimmän ravintoeläimen, jäniseläimiin kuuluvan pikan myrkytykset. Pikaa hävitetään, koska sitä pidetään taudinlevittäjänä sekä kilpailevana ruohonsyöjänä karjalle. Manulia metsästetään sen komean turkin vuoksi. Vain Mongoliassa manulin pyynti ei ole kiellettyä. Viime vuosina manulille on perustettu suojelualueita ja sen turkilla käytävää kauppaa on rajoitettu.

Vaikka manulit elävät Aasiassa puuttomilla alueilla, ne kiipeilevät hyvin ja viihtyvät korkealla.

Manuli kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Manulin lisääntyminen ei ole viime vuosina onnistunut eläintarhoissa toivotusti, joten uusien pentueiden syntyminen olisi erityisen tärkeää.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on kaksi aikuista manulia; vuonna 2011 Ruotsissa syntynyt naaras ja vuonna 2012 Englannissa syntynyt uros. Manulit saivat neljä pentua toukokuussa 2016. Pennut asuvat emon kanssa Kissalaakson tarhassa ja ne näkee usein leikkimässä päivisinkin tarhan takaosassa. Naaras on yleensä näkyvillä pentujen kanssa tai lempipaikassaan kolmionmuotoisessa puuhun rakennetussa pesälaatikossa. Naaras ja uros asuvat erillään muulloin paitsi kiima-aikana, sillä manulit ovat yksineläjiä.

Korkeasaaressa manulin näkee useimmin nukkumassa puumajassaan.