Pikkumangusti

Pikkumangustit ovat sosiaalisia laumaeläimiä Afrikan kuivilta savanneilta ja puoliaavikoilta. Ne elävät perhekunnissa, joissa vain kantapari lisääntyy. Muut auttavat poikasten hoidossa, saalistuksessa, vartioinnissa ja reviirin puolustamisessa. Korkealla paikalla kurkkivan vartijamangustin vinkaistessa vaaran merkiksi lauma vilistää piiloon onkaloihinsa.

Pikkumangusti rikkoo munan heittämällä sen kiveä vasten.

Suojelu

Pikkumangusti ei ole uhanalainen laji. Kanta on vakaa ja petoeläinten säätelemä. Ihmisen ei ole todettu vaikuttavan pikkumangustien määrään, mikä on melko harvinaista nykymaailmassa. Sosiaalisen käyttäytymisensä ja vilkkautensa vuoksi mangustit ovat suosittuja eläintarhaelämiä. Eläintarhoissa ihmiset pääsevät oppimaan niiden erikoista laumaelämää.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren Africasia-talon aavikolla elää touhukas, noin kymmenen yksilön mangustilauma. Vaaran uhatessa ne livahtavat maanalaisiin käytäviinsä, mutta malttavat harvoin olla täysin näkymättömissä.

Mangustit kokoontuvat usein kasaksi – se lämmittää!

Mangustit ruokitaan useita kertoja päivässä, jotta niillä riittää puuhaa ruuan etsimisessä.