Riikinkukko

Riikinkukko on kotoisin Intian ja Sri Lankan viidakoista ja vuoristometsistä. Näitä koreita lintuja on jo kauan pidetty Intian temppelien ja Euroopan puutarhojen kaunistuksina.

Riikinkukkonaaras on hillityn ruskea, jotta se maastoutuu hautoessaan ja poikasten kanssa liikkuessaan.

Pyrstönsä levittävä riikinkukko on upea näky. Koiraiden pyrstö on tarkalleen ottaen selän pidentyneiden höyhenten laahus. Kosioaikaan koiraat esittelevät sulkiaan hurmatakseen naaraita. On myös mahdollista, että kaikista äänekkäin koiras on suosituin. Riikinkukon ääni kuuluukin kauas, se on kovaäänistä naukuvaa kieuntaa.

Suojelu

Riikinkukko on luontaisilla esiintymisalueillaan melko yleinen laji. Eläintarhassa vapaina liikkuvat riikinkukot päästävät ihmiset lähietäisyydelle ja ovat siksi sopivia opetuksellisiin tarkoituksiin.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa riikinkukkoja on ollut jo yli sata vuotta. Riikinkukot liikuskelevat kesäkauden vapaana ja pysyvät Korkeasaaressa, koska siellä on ruokaa, eivätkä niiden lentotaidot yleensä riitä meren ylitykseen. Yöksi riikinkukot lentävät puuhun tai muuhun suojaiseen paikkaan nukkumaan. Talven riikinkukot viettävät talvitarhassaan, jossa ne ovat myös yleisön nähtävillä.

Riikinkukkoja on ollut Korkeasaaressa 1900-luvun alusta.

Yhteensä Korkeasaaressa on noin 30 riikinkukkoa. Parhaiten sulkansa levittäviä koiraita pääsee näkemään Ravintola Pukin edustalla touko-kesäkuussa. Muistathan, että karanteenirajoitusten vuoksi sulkia ei saa viedä pois Korkeasaaresta. Eväitä syödessä kannattaa riikinkukkoja pitää silmällä – nokkava kukko voi napata leivänkin kädestä tilaisuuden tullen!