Eläintarha

125-vuotias eläintarha!

140325_125v_logo_1000x1433pxVuonna 1889 perustettu Korkeasaari on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Eläintarhasta on kehittynyt ympäristönsuojelutyöstään tunnettu, aktiivinen ja elämyksellinen luontokeskus. Toiminnan perustana on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ympäristötietoisuuden lisääminen, asiakaslähtöisyys ja eläinten hyvinvointi.

Maapallon uhanalaisten lajien suojelu on jäänyt julkisessa keskustelussa ehkä vähän ilmastohuolien jalkoihin. Ongelmat ovat kuitenkin entiset, eikä elävän luonnon hiljaiselle rapautumiselle ole loppua näkyvissä. Luonnontilaiset elinympäristöt ovat edelleen hupenemassa. Esimerkiksi biopolttoaineiden raaka-aineiden kuten sokeriruo’on lisääntyvä viljely maailmalla vie elintilaa niiltä lajeilta, joiden elinympäristöt perinteinen maatalous on jättänyt rauhaan. Maapallon hidas mutta vääjäämätön lämpeneminen vaikeuttaa lajien selviämistä esimerkiksi koralliriutoilla, ikiroudan alueilla ja vuoristojen sumusademetsissä.

Eläintarhat ovat tunnustettu ja välttämätön lenkki kansainvälisessä elävän luonnon suojelussa. Olemme mukana Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n lajiensuojeluohjelmassa, jossa yli 7000 asiantuntijaa seuraa eläin- ja kasvilajien kohtaloita muuttuvassa maailmassa. Valitettavan usein asiantuntijat joutuvat suosittelemaan eläintarhoille uusien tarhausohjelmien perustamista kriittisesti uhanalaisille lajeille, jotka ovat kuolemassa sukupuuttoon luonnosta aivan lähitulevaisuudessa.

Yhteistyössä Euroopan (EAZA) ja maailman eläintarhaliiton (WAZA) kanssa Korkeasaari tarjoaa turvapaikan esimerkiksi amurinleopardille, joita Venäjän ja Kiinan rajametsissä vaeltelee enää kolmisenkymmentä yksilöä. Etelä-Amerikkatalon suurilla papukaijoilla sinikurkkuaroilla on luonnossa enää parisataa lajitoveria. Odotamme kovasti papukaijojemme varttumista pesäntekokuntoon, jotta saisimme kipeästi kaivattua jälkikasvua näistä upeista linnuista, joiden luontoonpalautusohjelmaan aiomme tulevaisuudessa osallistua.

Täällä Suomessa Korkeasaari auttaa luontoa myös hyvin käytännönläheisesti. Meille toimitetaan vuosittain yli 1000 loukkaantunutta luonnonvaraista eläintä hoitoon. Vuoden 2012 avasimme kokonaan uudistetun eläinhoitolan, jossa hoidamme niin tavallisia vahingoittuneita eläimiä kuin niitä harvinaisempia merikotkia ja saimaannorppia, joita hoitamaan meillä taitojen puolesta ainutlaatuista osaamista. Koulutusten avulla pystymme myös entistä paremmin antamaan apuamme jos pelätty öljyonnettomuus lähivesillämme uhkaa merilinnustoa.

Tervetuloa!