Koululaiskonferenssi 2017

Villieläinsairaala

Koululaiskonferenssi 2017 – suomalaista luontoa!

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Korkeasaaren koululaiskonferenssissa käsiteltiin tänä vuonna suomalaista luontoa monesta eri näkökulmasta. Yläkoulu- ja lukioikäiset koululaisedustajat saivat aikaan jälleen kerran hienoja, hauskoja ja oivaltavia suojeluviestejä ja kannanottoja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tapahtumaan osallistui edustajia 18 koulusta Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Kirkkonummelta, Nurmijärveltä, Forssasta, Lahdesta, Tampereelta, Janakkalasta, Hämeenlinnasta ja Imatralta. Konferenssissa tehdyt työt sekä kommentaattorien fiilikset on koottu tälle sivulle.

Eläinpotilaat ja villieläinsairaalan arki

Tiistain konferenssipäivässä seiskaluokkalaiset saivat tietoa vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta ja Korkeasaaren villieläinsairaalan potilaista. Korkeasaaren kuraattori Ville Vepsäläinen kertoi, että villieläinsairaalaan voi kuka tahansa toimittaa löytämiään loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä, joiden kunto ja hoitoennuste arvioidaan paikan päällä. Hoidetut eläimet pyritään palauttamaan kuntouduttuaan takaisin luontoon. Osalla kuulijoista olikin omakohtaista kokemusta eläinpotilaiden tuomisesta.

Helsingissä pelastuslaitoksella on oma eläinyksikkö, Pulu1, mutta muissa kunnissa kannattaa olla yhteyksissä paikallisten pelastuslaitosten tilannekeskuksiin tai eläinsuojeluyhdistyksiin, jos ei vahingoittunutta eläintä pysty ottamaan itse kiinni ja toimittamaan hoitoon. Eläinpotilaiden kohdalla tulee kuitenkin varmistaa, että eläin on ihan oikeasti avun tarpeessa. Lokit, rusakot ja monet hirvieläimet jättävät poikasiaan usein yksin ja emo on yleensä jossain lähellä. Korkeasaaren nettisivuilta löydät lisää tarinoita villieläinsairaalan hoidokeista, kuten ”nokipöllöstä”, huuhkajasta, kuuteista ja joutsenesta, jolla ei oikeasti ollut edes mitään hätää. Katso Ville Vepsäläisen esitys PDF-muodossa.

Tiistaina mukana olleet koulut
Forssan Keskuskoulu, Kartanonkosken koulu, Klaukkalan yläaste, Munkkiniemen yhteiskoulu, Mäntysalon koulu, Nastolan yläkoulu (Kukkasen toimipiste), Nöykkiön koulu, Pasilan peruskoulu, Ruusuvuoren koulu, Tervakosken yhteiskoulu ja Veikkolan koulu.

Työpajoissa valmistuneet työt

Videopaja
Somepaja: Facebook | Instagram | Twitter
Musiikkipaja
Printtipaja
Sarjakuvapaja
Draamapaja

Kommentaattorit
Katja Viberg, koulutustoimintojen johtaja, PK-seudun kierrätyskeskus
Joel Heino, projektipäällikkö, Metsähallitus/Luonnon päivät
Ville Vepsäläinen, kuraattori, Korkeasaari

Metsäpeura

Metsäpeuran comeback

Torstaina kasiluokkalaisten aiheena oli metsäpeuran paluu Suomeen. Viime syksynä käynnistyneen EU-Life-hankkeen projektiasiantuntija Korkeasaaressa, Hanna-Maija Lahtinen, kertoi aluksi taustaa metsäpeuran tilanteesta Suomessa ennen ja nyt. Aikoinaan peuroja oli koko maassa, mutta 1900-luvun alussa ne oli metsästetty loppuun. Peurat kuitenkin palasivat maahamme omin jaloin itärajan takaa, Kainuuseen. Kainuusta peuroja siirrettiin Pohjanmaalle Suomenselälle, missä on nykyään jo enemmän metsäpeuroja kuin Kainuussa. Koska Kainuun kanta on laskussa, ja metsäpeuroja on Venäjän Karjalan lisäksi vain Suomessa, päätettiin peuroja palauttaa myös uusille alueille osana metsäpeuran valtakunnallista kannanhoitosuunnitelmaa.

Käynnissä olevan EU-Life-hankkeen tavoitteena on palauttaa eläintarhoissa syntyneiden peurojen jälkeläisiä Pirkanmaalle Seitsemisen ja Etelä-Pohjanmaalle Lauhanjärven kansallispuistoihin. Seuraavien seitsemän vuoden aikana kaikki eläintarhoissa syntyneet metsäpeurat viedään 1,5-vuotiaina totutustarhoihin lisääntymään ja niiden jälkeläiset vapautetaan näiden kansallispuistojen alueille. Korkeasaaren ensimmäiset kaksi peuraa siirrettiin Ähtäriin kokoomatarhaan jo viime syksynä. Esityksessä muuten metsäpeuran ja sen lähisukulaisen poron erot tulivat myös havainnollisesti selväksi – sarvissa sen salaisuus! Katso Hanna-Maija Lahtisen esitys PDF-muodossa.

Torstaina mukana olleet koulut
Aurinkolahden peruskoulu, Hauhon Yhtenäiskoulu, Kaitaan koulu, Kartanonkosken koulu, Nöykkiön koulu, Pasilan peruskoulu, Ruusuvuoren koulu ja Veikkolan koulu

Työpajoissa valmistuneet työt

Videopaja
Somepaja: Facebook | Instagram | Twitter
Musiikkipaja
Printtipaja
Sarjakuvapaja
Draamapaja

Kommentaattorit
Lauri Silvander, videoreportteri, Ilta-Sanomat
Hanna-Maija Lahtinen, projektiasiantuntija, Korkeasaari/Metsäpeura Life
Sanna Sainmaa, eläinlääkäri, Korkeasaari

Orava

Luontoharrastuksestako ammatti? – oman luontosuhteen herättelyä

Perjantaina ysiluokkalaiset ja lukiolaiset saivat omakohtaisen ja ajatuksia herättävän tietopaketin luontosuhteesta ja sen merkityksestä meille ihmisille, kun Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen kävi oman elämäntarinansa kautta läpi luontosuhdetta, sen kehittämistä ja myös muiden luontosuhteen edistämistä. Luontosuhdehan tarkoittaa ylipäätään ihmisen suhdetta ympärivään luontoon. Matilla lapsuuden ja nuoruuden kokemukset ja elämykset luonnossa olivat käänteentekeviä, ja ajan myötä luontoharrastuksesta tuli hänelle ammatti. Hän on toiminut niin oppaana, ympäristökasvattajana kuin tiedotusvastaavanakin.

Eräs merkittävä tapaus sattui Viikissä, kun Matti oli opastamassa Britannian prinssi Philipin seuruetta ja paikalla oli myös kaupungin päättäjiä, jotka suunnittelivat alueen rakentamista. Prinssi jyrähti oman luontoa arvostavan mielipiteensä ja rakennussuunnitelmista luovuttiin vähin äänin. Omalla toiminnallaan ja esimerkillään luonnon ja ympäristön puolesta toimivista julkisuuden henkilöistä mainittiin Prinssi Philipin ohella Leonardo DiCaprio ja Jenni Haukio. Luonnonsuojelun tärkeydestä Matti kertoi havainnollisen esimerkin – kerran maailman runsaslukuisin lintulaji muuttokyyhky hävisi ihmisen toiminnan seurauksena sadassa vuodessa sukupuuttoon. Toivottavasti tästä olisi otettu opiksi. Positiivisempi esimerkki oli kotoinen saimaannorppa, jonka tilanne on mennyt parempaan suuntaan, vaikka tehtävää norpansuojelussakin edelleen riittää. Tiesitkö muuten, että suomalainen luonto on maailman kolmanneksi arvostetuin luonto kansainvälisessä vertailussa?

Perjantaina mukana olleet koulut
Forssan Keskuskoulu, Imatran yhteislukio, Kartanonkosken koulu, Lahden yhteiskoulun lukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Nastolan yläkoulu (Kukkasen toimipiste), Pakilan yläaste, Pasilan peruskoulu, Ruusuvuoren koulu, Tampereen klassillinen lukio

Työpajoissa valmistuneet työt

Videopaja
Somepaja: Facebook | Instagram | Twitter
Musiikkipaja
Printtipaja
Sarjakuvapaja
Draamapaja

Kommentaattorit
Jenni Kokander, näyttelijä
Aleksi Kallioja, valokuvaaja & eräopas
Kirsi-Marja Lonkila, koordinaattori, Ympäristötiedon foorumi

Palautetta koululaiskonferenssista

Kiitos kaikille osallistujille!

Toivoisimme mukana olleilta oppilailta, opiskelijoilta ja opettajilta palautetta koululaiskonferenssista! Palautelomakkeen kautta voit jättää nimettömästi palautetta ja kehitysehdotuksia tulevia konferensseja silmällä pitäen! Kiitos jo etukäteen!
JÄTÄ PALAUTETTA