Aasianleijona

Aasianleijona on erittäin uhanalainen leijonan alalaji. Luonnossa niitä elää noin 500 yksilöä Intiassa yhdellä ainoalla metsäalueella, maan luoteisosassa sijaitsevassa Girin kansallispuistossa. Pienen elinalueensa takia aasianleijonat ovat erityisen alttiita luonnonkatastrofeille tai tautiepidemioille. Eläintarhoilla on tärkeä rooli aasianleijonien säilymisessä tuleville sukupolville.

Urosleijonan karjahdus voi kuulua jopa 8 kilometrin päähän!

Leijonat elävät laumoissa toisin kuin kaikki muut kissaeläimet. Naaraat saalistavat ravinnon laumalle. Urokset pitävät huolta reviiristä ja kuuluttavat sitä kauas kantavilla karjahduksillaan. Leijonia on aikoinaan elänyt laajalla alueella Afrikassa, Aasiassa ja jopa eteläisessä Euroopassa, mutta nykyään niitä on vain Saharan eteläpuolisen Afrikan savanneilla ja Luoteis-Intiassa.

Suojelu

Aasianleijonat rauhoitettiin 1950-luvulla ja suojelutoimia on siitä lähtien tiukennettu Girin kansallispuiston alueella. Vilkasliikenteiset tiet, karjankasvatus, saaliseläinten väheneminen ja lisääntyvä ihmisväestö vaikeuttavat leijonakannan kasvua. Taudit ja luonnonkatastrofit kuten metsäpalot ovat suuri uhka leijonille. Toistaiseksi aasianleijonia ei ole onnistuttu levittämään muille alueille Intiassa.

Leijonat olivat yleisiä Kreikassa 2500 vuotta sitten!

Aasianleijonia tarhataan aasialaisissa ja eurooppalaisissa eläintarhoissa. Aasian tarhoissa on noin 220 leijonaa, Euroopassa noin 150. Euroopan eläintarhojen aasianleijonat polveutuvat yhdeksästä Intian valtion 1990-luvun alussa lahjoittamasta yksilöstä. Näistä yhdeksästä kantavanhemmasta kolme lahjoitettiin Korkeasaareen. Eurooppalaiset aasianleijonat kuuluvat eläintarhojen suojeluohjelmaan, jossa pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta aasianleijonan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ensimmäiset aasianleijonat saatiin lahjoituksena Intian valtiolta vuonna 1992. Nykyään Korkeasaaressa asuu kolme aikuista aasianleijonaa – vuonna 2002 Saksasta saapunut uros, vuonna 2010 Englannista saapunut naaras sekä vuonna 2016 Irlannista saapunut naaras. Korkeasaaressa on syntynyt aasianleijonanpentuja säännöllisesti vuodesta 1994 lähtien. Viimeisimmät pennut syntyivät keväällä 2014. Naaraspennuista kaksi siirrettiin keväällä 2016 Fota Wildlife Parkiin Irlantiin ja yksi kesällä 2016 Kölnin eläintarhaan sukuaan jatkamaan.