Aavikkokettu

Aavikkokettu eli fennekki on koiraeläimistä kaikkein pienin – kääpiökoira chihuahuaakin pienempi. Isot, lämpöä haihduttavat korvat, karvaiset tassunpohjat ja tuuhea hiekanvärinen, kuumuutta ja kylmyyttä eristävä turkki ovat sopeutumia ankaraan aavikkoympäristöön. Lajin elinaluetta ovat Afrikan pohjoisosat ja Sahara.

Aavikkokettu on maailman pienin kettu.

Aavikkoketut elävät perheryhmissä, joissa vain yksi pariskunta lisääntyy ja muut toimivat apureina. Perhe asustaa maahan kaivamassaan tunneliverkostossa, josta ketut kömpivät esiin tavallisesti vasta illan hämärtyessä, kun aurinko ei enää paahda kuumasti.

Suojelu

Aavikkokettu ei ole uhanalainen mutta niitä pyydystetään kotieläimiksi. Soman ulkonäkönsä ja pienen kokonsa vuoksi aavikkokettu vaikuttaa lemmikiksi sopivalta, mutta niitä on hyvin vaikeaa saada viihtymään ihmisen tarjoamissa oloissa. Ihmisten toimet ovat paikoittain hävittäneet aavikkoketut luonnosta.

Aavikkoketun korvat voivat olla yli 15cm pituiset.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren Hämärätalossa asuu kolme aavikkokettua. Laji päätettiin ottaa Korkeasaareen, koska Suomeen laittomasti lemmikiksi tuotu aavikkokettu tarvitsi turvapaikkaa. Tämä urosyksilö sai kavereikseen kaksi naaraskettua Prahan eläintarhasta.

Hämärätalo avattiin heinäkuussa 2016. Aavikkoketuille rakennetusta laajasta tarhasta puolet on aina pimeänä ja siellä loistavat vain lämpölamput, sillä aavikkoketut liikkuvat mielellään hämärässä. Tarhassa on myös suuri ulkotila, johon yleisöllä on hyvä näkyvyys.