Afrikanrukoilijasirkka

Rukoilijasirkat ovat petoja, jotka vaanivat heinäsirkkoja ja muita hyönteisiä rukoilijamaisessa asennossa eturaajat koholla. Rukoilijasirkoille on tyypillistä tehokkaasti kasvillisuuden sekaan naamioituva ulkonäkö. Kummitusasirkkoihin verrattuna rukoilijasirkan voi tunnistaa etenkin voimakkaista eturaajoista sekä liikkuvasta ja ilmeikäästä päästä.

Saalistaessaan rukoilijasirkat odottavat saalishyönteisiä paikallaan rukoilijamaisessa asennossa.

Nimellä afrikanrukoilijasirkka tunnetaan useita saman suvun lajeja, jotka ovat kotoisin Afrikasta: niillä ei ole erillisiä lajinimiä suomeksi eikä englanniksi. Korkeasaaren laji on kotoisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta pensaikko- ja metsäalueilta. Sen yleisin värimuoto on vihreä, mutta sirkka voi olla myös ruskea tai beige. Uhattuna se nostaa siipensä ylös, jolloin paljastuvat siipien oranssit tai keltaiset läiskät. Lajin naaras kasvaa koirasta suuremmaksi.

Rukoilijasirkat syövät saaliinsa elävältä, ja kookkaat lajit pystyvät syömään vahvoilla leuoillaan jopa vahvapanssarisia kovakuoriaisia.

Terraario-olosuhteissa naaras voi parittelun jälkeen tai sen loppuvaiheessa syödä sulhonsa, mutta luonnossa niin tapahtuu harvemmin. Kuukauden tai parin kuluttua parittelusta naaras alkaa munia kasveihin, oksiin ja muihin pintoihin useita sarjoja munia, joiden ympärille se erittää tahmean suojakuoren, joka kuivuessaan kovettuu munakoteloksi. Poikaset kuoriutuvat vasta usean viikon kuluttua muninnasta ja tulevat heti toimeen omillaan.

Suojelu

Korkeasaaressakin asuva afrikanrukoilijasirkka on yksi eniten terraarioeläimenä pidettävistä rukoilijasirkkalajeista. Lajia ei ole luokiteltu IUCN:n uhanalaisuusluokituksessa.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui syksyllä 2020 afrikanrukoilijasirkkoja Kööpenhaminan eläintarhasta. Osa niistä on trooppisten talojen takatiloissa, mutta niitä voi myös nähdä terraariossa Africasia-talon tunnelissa. Rukoilijasirkkoja on ollut Korkeasaaressa aiemminkin: 2000-luvun alussa Africasiassa oli näytteillä toista afrikkalaista lajia sekä aasialaisia viulumantiksia.