Amurintiikeri

Itä-Siperian metsissä, Amur-joen alueella elelee maailman pohjoisin tiikerin alalaji amurin- eli siperiantiikeri. Se on myös maailman suurin kissapeto. Aikuinen urostiikeri voi painaa lähes 300 kiloa. Amurintiikeri on säänkestävä kissapeto – se ei säikähdä lunta eikä pakkasta ja se ui mielellään. Tiikerin raidat toimivat suojavärinä heinikossa vaaniessa.

Tiikeri syö noin 15 kg luista lihaa viikossa.

Kaikki vielä olemassa olevat tiikerin alalajit ovat uhanalaisia. Yhteensä tiikereitä on luonnossa 3000-4000. Perinteisessä itämaisessa kansanlääkinnässä tiikerin osilla on mahtavia parantavia voimia, joten tiikerituotteilla käydään kauppaa laittomuudesta ja lääkkeiden tehottomuudesta huolimatta. Tiikereiden kohtaloksi koituu usein myös kaunis raidallinen turkki.

Suojelu

1940-luvulla amurintiikereitä oli luonnossa vain noin 40 yksilöä. Sittemmin kanta on saatu vahvistumaan pitkäkestoisen suojelutyön ansiosta noin 450-500 yksilöön. Tiikerin kokonaiskannan pienenemisen suurimpia syitä ovat olleet elinalueiden hakkuut, maatalouden levittäytyminen, saaliseläinten vähentyminen, petovaino sekä metsästys komean turkin vuoksi ja kansanlääkinnän tarpeisiin.

Amur Leopard and Tiger Alliance eli ALTA on Amurin kissapetojen suojeluun osallistuvien yhteisöjen kattojärjestö, johon myös Korkeasaari kuuluu. ALTA:n suojelupartiot valvovat kissapetojen elinalueita metsästäjien ja metsäpalojen varalta. Alueen kylissä ja kouluissa tehdään ympäristökasvatusta ja karjanomistajille korvataan kissapetojen aiheuttamat karjanmenetykset.

Jokaisen tiikerin raidoitus on ainutlaatuinen ja niistä tiikeri voidaan tunnistaa kuten ihminen sormenjäljistä.

Eläintarhoissa amurintiikereitä on noin 450 ja niiden geeniperimä on luonnon tiikereitä monimuotoisempi. Laji hyötyisi siis luontoonpalautuksista. Amurintiikerit ovat mukana eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmassa, jonka avulla tarhakanta pyritään pitämään elinvoimaisena. Osallistu amurintiikerin luonnonvaraiskannan suojelutyöhön.

OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on ollut amurintiikereitä 1960-luvulta lähtien. Korkeasaareen muutti keväällä 2014 urostiikeri Leipzigin eläintarhasta. Naarastiikeri muutti Korkeasaareen syksyllä 2014. Tiikerit saivat toukokuussa 2016 kolme pentua. Edellisen kerran tiikerinpentuja syntyi Korkeasaaressa vuonna 1998. Luonnossa yksinään elävät tiikerit viihtyvät eläintarhassakin paremmin yksin kuin isommissa porukoissa.