Amurintiikeri

Itä-Siperian metsissä, Amur-joen alueella elelee maailman pohjoisin tiikerin alalaji amurin- eli siperiantiikeri. Se on myös maailman suurin kissapeto. Aikuinen urostiikeri voi painaa lähes 300 kiloa. Amurintiikeri on säänkestävä kissapeto – se ei säikähdä lunta eikä pakkasta ja se ui mielellään. Tiikerin raidat toimivat suojavärinä heinikossa vaaniessa.

Tiikeri syö noin 15 kg luista lihaa viikossa.

Kaikki vielä olemassa olevat tiikerin alalajit ovat uhanalaisia. Yhteensä tiikereitä on luonnossa 3000-4000 ja näistä amurintiikereitä vain noin 540 yksilöä. Perinteisessä itämaisessa kansanlääkinnässä tiikerin osilla on mahtavia parantavia voimia, joten tiikerituotteilla käydään kauppaa laittomuudesta ja lääkkeiden tehottomuudesta huolimatta. Tiikereiden kohtaloksi koituu usein myös kaunis raidallinen turkki.

Jokaisen tiikerin raidoitus on ainutlaatuinen ja niistä tiikeri voidaan tunnistaa kuten ihminen sormenjäljistä.

Suojelu

1940-luvulla amurintiikereitä oli luonnossa vain noin 40 yksilöä. Sittemmin kanta on saatu vahvistumaan pitkäkestoisen suojelutyön ansiosta yli 500 yksilöön. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Tiikerin kokonaiskannan pienenemisen suurimpia syitä ovat olleet elinalueiden hakkuut, maatalouden levittäytyminen, saaliseläinten vähentyminen, petovaino sekä metsästys komean turkin vuoksi ja kansanlääkinnän tarpeisiin.

WildCats Conservation Alliance on Amurin kissapetojen ja muiden tiikerin alalajien suojeluun osallistuvien yhteisöjen kattojärjestö, johon myös Korkeasaari kuuluu. Suojelupartiot valvovat Amurin kissapetojen elinalueita metsästäjien ja metsäpalojen varalta. Alueen kylissä ja kouluissa tehdään ympäristökasvatusta ja karjanomistajille korvataan kissapetojen aiheuttamat karjanmenetykset.

Eläintarhoissa amurintiikereitä on noin 450 ja niiden geeniperimä on luonnon tiikereitä monimuotoisempi. Laji hyötyisi siis luontoonpalautuksista. Amurintiikerit ovat mukana eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmassa (EEP), jonka avulla tarhakanta pyritään pitämään elinvoimaisena. Korkeasaari tukee myös amurintiikereiden suojelutyötä luonnossa. Sinäkin voit osallistua suojeluun lahjoittamalla!
LUE LISÄÄ SUOJELUSTA LAHJOITA!

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on ollut amurintiikereitä 1960-luvulta lähtien. Korkeasaareen muutti keväällä 2014 urostiikeri Tamur Leipzigin eläintarhasta, naaras Sibiri saapui samana syksynä Nordens Arkin eläintarhasta Ruotsista. Tiikerit saivat toukokuussa 2016 kolme pentua. Parin vuoden ikäisenä yksi pennuista muutti Puolaan Zamoscin eläintarhaan ja kaksi muuta Italiaan Parco Faunistico Le Cornelleen.

Luonnossa yksinään elävät tiikerit viihtyvät eläintarhassakin yleensä paremmin yksin kuin isommissa porukoissa. Korkeasaaren uros ja naaras viihtyvät kuitenkin hyvin yhdessä, joten ne ovat usein samassa tarhassa.