Ankeriasmatosammakko

Matosammakoita tunnetaan noin 200 lajia. Suurin osa niistä elää kastematojen tapaan karikkeessa ja mullassa, mutta osa lajeista elää pelkästään vedessä. Korkeasaaren matosammakot ovat ankeriasmatosammakoita, jotka elävät pelkästään vedessä.

Matosammakot kuuluvat sammakkoeläimiin.

Matosammakot ovat lähes sokeita ja ne löytävätkin ravintonsa eli monenlaiset vesiselkärangattomat, kuten madot toukat ja hyönteiset, tunnustelemalla ja haistamalla. Ankeriasmatosammakko elää Kolumbian Cauca- ja Magdalena-jokien alueella, sekä Venezuelan Maracaibo-järvessä. Se hengittää ihonsa kautta ja suojautuu saalistajilta erittämällä iholleen myrkyllistä ainetta. Matosammakko synnyttää veteen aikuisen näköisiä poikasia.

Suojelu

Ankeriasmatosammakko luokitellaan elinvoimaiseksi ja sen luonnonpopulaatio oletetaan suureksi, mutta lajin luokitusta on viimeksi päivitetty vuonna 2004. Laji sietää hyvin ympäristön muutoksia. Ankeriasmatosammakoita pidetään myös lemmikkeinä, mutta lemmikkikaupan ei katsota uhkaavan lajia.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren matosammakot saapuivat eläintarhaan vuonna 2018 Riian eläintarhasta, ja ne ovat nähtävillä akvaariossaan Amazonia-talon tunnelissa aksolotlien naapurissa.