Baraali

Baraaleja elää laajalla alueella Keski-Aasian vuoristoissa. Lajin elinympäristöä ovat 2500–5500 metrin korkeudessa sijaitsevat ruohomaat, vuoristometsät ja kallioalueet. Baraalit ovat ketteriä ja vahvajalkaisia kiipeilijöitä, jotka muistuttavat ulkomuodoltaan vuohimaisia lampaita. Laumoissa on suurimman osan vuotta vain uroksia tai naaraita ja niiden jälkeläisiä.

Urosbaraalin sarvet voivat kasvaa jopa 80-senttisiksi!

Baraalin lämmin ja tiheä karva maastoutuu vuoristomaisemaan. Baraali luottaakin suojaväriinsä vaaran uhatessa ja jähmettyy paikalleen, jolloin saalistajien kuten lumileopardin ja suden on vaikea havaita sitä. Baraali on yksi lumileopardin tärkeimmistä saaliseläimistä.

Baraalit eivät ole uhanalaisia, sillä niiden elinalueet ovat vaikeapääsyisiä, eivätkä ne kilpaile karjan kanssa elintilasta. Lajista pidetään kuitenkin eurooppalaisten eläintarhojen kantakirjaa. Eläintarhoissa baraali toimii yhtenä Keski-Aasian vuoristojen esimerkkilajina. Korkeasaaressa baraalin ja lumileopardin avulla voidaan havainnollistaa saaliin ja saalistajan sopeutumista toisiinsa.

Baraalia on kutsuttu myös sinilampaaksi.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on ollut baraaleja vasta vuodesta 2013. Tuolloin viiden baraalipässin lauma saapui Tallinnan eläintarhasta. Baraalilauma on saanut käyttöönsä laivarannan vieressä olevan komean kalliotarhan. Vahvajalkaiset baraalit viihtyvät Korkeasaaren kallioilla kiipeillen ja pärjäävät talvisin syvässäkin lumessa.