Brasiliantarantula

Brasiliantarantula on kotoisin itäisen Brasilian rannikkosademetsästä, Parabain alueelta. Se elää maassa ja kätkeytyy siellä lehtien suojaan tai tunneliin. Se on kolmanneksi suurin tarantulalaji. Brasiliantarantulan jalkojen ja ruumiin karvat lohenpunaisia, aikuisella koiraalla voimakkaamman värisiä kuin naaraalla. Kasvaessaan tarantulat, kuten muutkin hämähäkkieläimet ja niveljalkaiset, luovat nahkansa. Naaraat elävät huomattavasti koiraita pitempään.

Brasiliantarantula ei kudo seittiä, vaan pyydystää saaliin väijymällä ja myrkyllään. Tarantulien pääasiallinen ravinto koostuu hyönteisistä, kuten kovakuoriaisista, niiden toukista, sirkoista ja torakoista, mutta isommat lajit pyydystävät myös pieniä liskoja ja käärmeitä, pikkujyrsijöitä ja pikkulintuja. Tästä juontaa juurensa nimitys lintuhämähäkki.

Kaikki hämähäkit erittävät syömisen yhteydessä saaliiseensa tietynlaista ruoansulatusta edistäviä entsyymejä sisältävää nestettä, joka alkaa hajottaa saaliseläintä ja muuttaa sen kudokset nestemäiseksi. Hämähäkki imaisee nesteet sisäänsä ja jäljelle jää vain kuori sekä saaliin muut sulamattomat osat. Hämähäkillä ei ole varsinaisia hampaita, joten se ei voi syödä ravintoaan kiinteässä muodossa.

Brasiliantarantula puolustauu puremisen ohella tai sijasta ampumalla takaruumistaan poltinkarvoja kohti vihollista. Poltinkarvat aiheuttavat nokkosen polttamisen kaltaista poltetta tai kutinaa iholle ja etenkin silmiin joutuessaan voivat tuntua hyvin ikäviltä tai aiheuttaa jopa sokeutta. Usein ennen puremista tai poltinkarvojen ampumista tarantula uhkailee nostamalla eturaajojaan ylöspäin.

Suojelu

Suuren kokonsa ja hurjan ulkonäkönsä vuoksi tarantulia pidetään myös terraarioeläiminä. Kaikki Korkeasaaren lajit ovat suosittuja lemmikkimarkkinoilla. Moni laji lisääntyy helposti terraario-olosuhteissa, mutta silti niitä pyydystetään myös luonnosta. Eksoottista lemmikkiä hankittaessa onkin aina syytä olla tarkkana, että eläin on terraario-olosuhteissa kasvatettu ja että sillä on asianmukaiset alkuperätodistukset.

Korkeasaaressa

Brasiliantarantula asuu Africasia-talon sademetsäpuolella terraariossa. Tarantula saapui Korkeasaareen vuonna 2011. Aikaisemmin sen terraario on sijainnyt Hämärätalossa.