Filippiiniensauvasirkka

Kuivia oksia muistuttavat sauvasirkat ovat maastoutumisen mestareita. Ne elävät pensaissa ja puissa etenkin trooppisilla metsäalueilla ja voivat pysytellä paikallaan tunteja. Se on väriltään ruskea, mutta naarailla voi olla keskiruumiissa myös valkoisia laikkuja. Filippiiniensauvasirkka on nimensä mukaisesti kotoisin Filippiineiltä.

Ulkomuoto toimii sauvasirkan turvana sen piilotellessa niitä saalistavilta linnuilta ja pieniltä nisäkkäiltä. Tarvittaessa sirkka huojuu kuin oksa tuulessa, tai saattaa esittää kuollutta pitäen raajat kiinni ruumiissa. Ne voivat myös pudottautua oksalta kuin kuiva tikku, jos joku eläin käy liian tunkeilevaksi.

Eräillä sauvasirkoilla ei tavata lainkaan koiraita, vaan naaras kloonaa täysin itsensä kaltaisia munia.

Lajin koiraat viettävät suurimman osan elämästään naaraiden selässä. Pariteltuaan naaras munii munat ravintokasvien läheisyyteen. Toukat ovat aikuisen kaltaisia ja muuttuvat täysikasvuisiksi 5-6 nahanluonnin jälkeen. Muodonvaihdos on osittainen: munasta toukkavaiheen kautta aikuiseksi.

Korkeasaaressa

Africasia-talon tunnelissa ja tropiikkipuolella sekä joskus myös Hämärätalossa on nähtävissä vaihtelevia sauvasirkkalajeja. Sirkkoja on yleensä terraariossaan runsaasti ja ne kyllä näkee, kunhan osaa vain mieltää naamioituneet otukset eläviksi.

Kookkain Korkeasaaressa oleva laji on Filippiineiltä kotoisin oleva jättisauvasirkka (Pharnacia ponderosa), jollainen tuli ensi kertaa näytteille kesällä 2019. Sen lisäksi nähtävillä voi olla mm. kuivalta oksankappaleelta näyttävä vietnaminsauvasirkka (Medauroidea extradentata), kuivuneen lehden kaltainen australialainen sirppikummitussirkka (Extatosoma tiaratum)> sekä kookas aasialainen okapiru (Eurycantha calcarata).