Gundi

Gundit ovat afrikkalaisia, aavikoilla eläviä jyrsijöitä, joita on aiemmin kutsuttu kampavarvasrotiksi. Ne pitävät hiekkakiven värisen turkkinsa puhtaana kampaamalla sitä ahkerasti takavarpaillaan. Terävillä kynsillään gundit pystyvät kiipeämään lähes pystysuoraa kalliota.

Gundit nopeuttavat ruuansulatustaan lepäilemällä auringossa ennen kuin päivä lämpenee liian kuumaksi.

Gundi ajoittaa päivärytminsä aavikon lämpötilojen mukaan ja ravinnon etsintä ajoittuu aamuun sekä iltaan. Aamuauringossa on vielä hyvä lämmitellä kylmän yön päätteeksi, mutta keskipäivän kuumuudelta gundit piiloutuvat. Etenkin yöllä gundit kerääntyvät kasoiksi, joissa on lämmin nukkua.

Suojelu

Afrikan pohjoisosien aavikoilla elää viisi gundilajia. Ne kaikki ovat vielä melko yleisiä luonnossa, eivätkä ole uhanalaisia.

Eläintarhoissa gundi on opettavainen ja mielenkiintoinen esimerkki yhdyskunnissa elävästä aavikon lajista, jonka avulla aavikon olosuhteet on helppo ymmärtää. Gundeille pystytään luomaan luonnonmukainen ympäristö myös eläintarhaoloissa.

Korkeasaaressa

Gundien tarha sijaitsee Africasia-talon aulan yläpuolella olevassa välihuoneessa. Ne ovat vilkkaimmillaan aamun ruokinnan jälkeen, jolloin niiden näkee hyppivän suoraa seinää ylös herkkujen perässä.

Gundit elävät yhdyskunnissa, joissa niillä on perhekohtaiset reviirit.

Päivällä ne nukkuvat usein kallion tasanteilla, joskus useamman gundin pinoissa, mutta aktivoituvat ajoittain syömään, sillä Korkeasaaren päivät eivät ole yhtä kuumia kuin aavikolla.