Gundi

Gundit ovat afrikkalaisia, aavikoilla eläviä jyrsijöitä, joita on aiemmin kutsuttu kampavarvasrotiksi. Ne pitävät hiekkakiven värisen turkkinsa puhtaana kampaamalla sitä ahkerasti takavarpaillaan. Terävillä kynsillään gundit pystyvät kiipeämään lähes pystysuoraa kalliota.

Gundit nopeuttavat ruuansulatustaan lepäilemällä auringossa ennen kuin päivä lämpenee liian kuumaksi.

Gundi ajoittaa päivärytminsä aavikon lämpötilojen mukaan, eli ravinnon etsintä ajoittuu aamuun sekä iltaan. Aamuauringossa on vielä hyvä lämmitellä kylmän yön päätteeksi, mutta keskipäivän kuumuudelta gundit piiloutuvat. Gundit elävät yhdyskunnissa, joissa niillä on perhekohtaiset reviirit. Etenkin yöllä gundit kerääntyvät kasoiksi, joissa on lämmin nukkua.

Suojelu

Afrikan pohjoisosien aavikoilla elää viisi gundilajia. Ne kaikki ovat vielä melko yleisiä luonnossa, eikä niitä luokitella uhanalaisiksi. Euroopan eläintarhoissa elävistä gundeista pidetään kantakirjaa (ESB), jonka avulla myös eläintarhakanta pidetään mahdollisimman elinvoimaisena. Eläintarhoissa gundi onkin opettavainen ja mielenkiintoinen esimerkki yhdyskunnissa elävästä aavikon lajista, jonka avulla aavikon olosuhteet on helppo ymmärtää. Gundeille pystytään luomaan luonnonmukainen ympäristö myös eläintarhaoloissa.

Korkeasaaressa

Gundien tarha Africasia-talon tropiikki- ja aavikkopuolen välissä sai uudet asukkaansa uudenvuodenaattona 2020, jolloin gundilauma saapui Korkeasaareen Amsterdamin eläintarhasta. Tätä ennnen tila oli tyhjillään puolitoista vuotta, jotta edellistä laumaa vaivannut loistartunta ei siirry vaivaamaan uusia yksilöitä. Ensimmäisen kerran gundeja saapui Korkeasaareen vuonna 2012.

Päivällä Korkeasaaren gundit nukkuvat usein kallion tasanteilla, joskus useamman gundin pinoissa, mutta aktivoituvat ajoittain syömään, sillä Korkeasaaren päivät eivät ole yhtä kuumia kuin aavikolla. Ne ovat vilkkaimmillaan aamun ruokinnan jälkeen, jolloin niiden näkee hyppivän suoraa seinää ylös herkkujen perässä. Gundit saivat poikasia tammikuussa 2022.