Hondurasinpiikkihäntäiguaani

Hondurasinpiikkihäntäiguaani on kotoisin trooppisista metsistä Hondurasista Rio Aquan laaksosta ja Cayos Cochinos -saarilta. Iguaanit viihtyvät puissa ja piiloutuvat onttoihin oksiin tai kivenkoloihin. Ne paistattelevat aamupäivän auringossa, syövät pääasiassa lehtiä, kukkia ja hedelmiä, ja jatkavat lämmittelyä oksalla, kunnes vetäytyvät illalla piilopaikkaansa. Tarvittaessa piikkihäntäiguaani käyttää häntäänsä piiskan tavoin puolustautuakseen.

Piikkihäntäiguaanin hännän suomuissa on piikkisiä sarveislevyjä.

Piikkihäntäiguaanikoiraan reviirillä elää yksi tai useampi naaras. Koiraat mahtailevat toisilleen päätään nyökytellen. Lisääntymisaikaan koiras ja naaras voivat ottaa rajusti yhteen. Naaras munii 10-25 nahkakuorista munaa hiekkamaahan kaivamaansa kuoppaan, josta poikaset kuoriutuvat noin kolmen kuukauden kuluttua.

Suojelu

Elinympäristön tuhoutuminen sekä pyydystäminen lemmikkimarkkinoille uhkaavat hondurasinpiikkihäntäiguaanin säilymistä. Aikuisia yksilöitä arvioidaan olevan alle 2500 ja elinalue on pirstaloitunut erillisiksi saarekkeiksi. Hondurasinpiikkihäntäiguaania suojelee uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) , mutta sen tulevaisuus on hyvin epävarma ja laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Suojelualueita ja tutkimusta lajin biologiasta sekä kannankehityksestä tarvittaisiin.

Hondurasinpiikkihäntäiguaaneja on toistaiseksi vain kolmessa eurooppalaisessa eläintarhassa – Bernissä, Lontoossa ja Korkeasaaressa. Lajista pidetään kantakirjaa, jossa on mukana sekä yksityisiä kasvattajia että eläintarhoja.

Piikkihäntäiguaanin poikaset ovat hyönteissyöjiä ja voivat syödä pieniä liskojakin.

Korkeasaaressa

Nuori piikkihäntäiguaanipari saapui Korkeasaaren Amazonia-taloon syksyllä 2009 Hollannista, lajin eurooppalaiselta kantakirjanpitäjältä. Pari lisääntyi vuonna 2010, ensimmäistä kertaa eläintarhoissa. Hiekkaan haudatuista munista kuoriutuneet 13 poikasta hoidettiin takatiloissa ja lähetettiin toisiin eläintarhoihin keväällä 2011. Tällä hetkellä Korkeasaaressa on yksi piikkihäntäiguaani, koiras, joka on yleisön nähtävillä terraariossaan ja viihtyy tavallisesti korkealla oksalla lämpölampun alla. Iguaania ruokitaan joka toinen päivä kasviksilla sekä silloin tällöin sirkoilla.