Hyasinttiara

Hyasinttiara on maailman suurin papukaija ja sademetsien suojelun siivekäs tunnuslaji. Koboltinsininen höyhenpuku tekee siitä kauniin ja vaikuttavan linnun. Hyasinttiara pesii vanhojen puiden koloihin, joita se voi kaivaa itse suuremmaksi vankalla nokallaan. Valitettavasti sen kotiseudulla Brasiliassa on yhä vähemmän pesäntekoon sopivia jykeviä runkoja.

Hyasinttiaran raakunnan voimakkuus voi ylittää 130 desibeliä!

Hyasinttiaroja on autettu ripustamalla niille pesäpönttöjä sopiviin paikkoihin. Arat ovat pitkäikäisiä, mutta ne lisääntyvät vain harvakseltaan, koska poikanen viipyy kauan emojensa hoidossa. Siksi jokainen onnistunut pesintä on kullanarvoinen.

Suojelu

Hyasinttiarojen määrä on laittoman pyynnin seurauksena laskenut 1980-luvun noin 100 000 yksilöstä noin 6500 yksilöön. Hyasinttiaran elinalue on monin paikoin pirstoutunut pieniksi populaatioiksi, joista monet ovat yksityisten ja lajin säilymisestä kiinnostuneiden maanomistajien alueella. Hyasinttiarasta on tullut brasilialaisille alueen herkän ekosysteemin suojelun symboli. Rauhoittamisen ja pesäpuiden suojelun lisäksi paikalliset osallistuvat lajin suojeluun mm. tarkkailemalla lintuja sekä rakentamalla ja ripustamalla pesäpönttöjä puihin.

Eläintarhoissa hyasinttiaroja on noin 350. Ne eivät lisäänny kovin usein; vuodessa kuoriutuu noin 10 poikasta eri puolilla maailmaa. Korkeasaaren arojen pesintään on saattanut vaikuttaa niille soitettu hyasinttiarojen soidinraakkuminen. Luonnossa arat pesivät löyhinä muutaman parin yhdyskuntina, ja tarhaoloissa lajitoverien seuran – tai naapurien metelöintiä muistuttavan äänitteen – on todettu lisäävän intoa pesinnän aloittamiseen.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren hyasinttiarapariskunta on kasvattanut useita poikasia täysikasvuisiksi, mikä on harvinaista eläintarhoissa. Tsekkiläinen naaras ja ruotsalainen koiras ovat molemmat kuoriutuneet vuonna 1993. Naaras intoutuu joskus raakkumaan joitain tsekinkielisiä sanoja, joita se on oppinut edellisessä asuinpaikassaan.

Hyasinttiarat ovat uteliaita ja rohkeita lintuja. Virikkeet viedään jopa eläintenhoitajien käsistä.

Koiraan päässä on kaljuja kohtia, sillä ylihuolehtivainen naaras nyppii toisinaan höyheniä sen päästä. Kaljuus on onneksi vain esteettinen haitta.