Jemeninkameleontti

Jemeninkameleontti on täplikkään vihreä, mutta mielialasta riippuen väri vaihtelee kirkkaasta limenvihreästä tummaan oliivinvihreään. Kameleontit viestivät toisilleen väriään vaihtamalla. Värinvaihto toimii myös naamiointikeinona. Jemeninkameleontit osaavat mukauttaa värinsä ympäristönsä mukaan, jotta saalis tai saalistaja ei näkisi niitä.

Pahantuulinen jemeninkameleontti on väriltään lähes musta.

Jemeninkameleontin litteä ruumiinrakenne on lehden muotoinen ja kerää hyvin auringon lämpöä. Jalat sopivat hyvin kiipeilyyn ja oksiin tarttumiseen. Viidentenä raajana kameleontit käyttävät tarttumahäntäänsä. Kuten muutkin kameleontit, ne pystyvät kääntämään silmiään 360 astetta ja katsomaan eri suuntiin yhtä aikaa. Kameleontti voi odotella pitkiä aikoja liikkumatta saalishyönteistä, jonka havaittuaan se kohdistaa molemmat silmänsä saaliiseen ja nappaa hyönteisen nopealla kielellään, joka liikkuu 6 m/s.

Päässä oleva hiippa voi olla koirailla 8 cm korkuinen.

Suojelu

Jemeninkameleontti on yleinen elinalueellaan. Niitä on kerätty luonnosta lemmikkieläimiksi, mutta kotiseuduilta Arabiasta tuodaan nykyään aiempaa vähemmän kameleontteja ja suurin osa lemmikeinä myytävistä yksilöistä on kasvatettuja. Lajin kansainvälistä kauppaa rajoitetaan CITES-sopimuksella.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren Hämärätaloon muutti kesällä 2016 noin 2,5 vuoden ikäinen koiraskameleontti. Se on entinen lemmikki, joka on lyhyen ikänsä aikana ehtinyt olla kahdella eri omistajalla ennen Korkeasaareen saapumista. Sen suosikkipaikka on limoviikuna tarhan takakulmassa, jonka ylimmillä oksilla oleillessaan se naamioituu tavallista vihreäänsä tummemmaksi. Suosikkiruokaa ovat voikukat ja krassi.