Kameli

Kaksikyttyräinen kameli elää Aasiassa pääasiassa kotieläimenä. Villejä kamelilaumoja on vain Mongoliassa, Gobin autiomaassa. Kamelit ovat sopeutuneet hyvin kylmään ilmanalaan ja kasvattavat paksun talviturkin, jonka turvin ne selviävät Keski-Aasian purevista pakkasista. Ylimääräisen ravinnon ne varastoivat kyttyröihinsä rasvana. Kamelin ollessa hyvin ravittu kyttyrät ovat isot ja pystyssä, ne kutistuvat kun eläin on pitkään syömättä.

Kameli on yllättävän hyvä uimari – se ui paremmin kuin hevonen!

Kamelit on kesytetty ihmisen avuksi yli 3 000 vuotta sitten. Yksikyttyräiset kamelit eli dromedaarit ovat Pohjois-Afrikan ja Lähi-idässä usein korvaamattomia aavikon kulkupelejä: ne voivat kantaa jopa 200 kilon kuormaa. Kamelit syövät lähes mitä tahansa, lähinnä kuitenkin erilaisia aroilta ja aavikoilta löytyviä suolakko- ja heinäkasveja.

Suojelu

Kaikki eläintarhojen kamelit ovat kesytettyjen kameleiden jälkeläisiä. Eläintarhoissa kameli on luontaisen elinalueensa suojelun lippulaivalaji. Luonnonvaraisia kaksikyttyräkameleita elää vain pienellä alueella Kiinassa ja Mongoliassa, yhteensä alle tuhat yksilöä. Laji on IUCN:n luokituksen mukaan äärimmäisen uhanalainen.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ensimmäinen kameli saatiin lahjoituksena pietarilaiselta korusepältä Carl Fabergelta jo vuonna 1900. Tälle kamelille kävi kuitenkin huonosti, sillä se söi heinän mukana naulan ja menehtyi.

Kamelit voivat sylkeä hermostuessaan, näin käy joskus myös Korkeasaaressa.

Nykyään saarella asuu kolme kamelia: vuonna 2008 Korkeasaaressa syntynyt uros, ja vuonna 2012 sekä 2018 Saksassa syntyntyneet naaraat. Uros on kameleista kookkain, nuori naaras pienin. Kameleilla tuntuu olevan aina nälkä ja eläintenhoitajan rehukärry saa näihin suuriin eläimiin taatusti liikettä!