Kirsikkasukarapu

Kirsikkasukarapu on pieni, punertava tai kellertävä makean veden katkarapu. Se kuuluu harjarapujen heimoon, eli sillä ole saksia kuten varsinaisilla katkaravuilla. Sen sijaan sillä on pienet harjamaiset sukaskimput eturaajoissa, joilla se ohjaa ravintoa suuhunsa.

Kirsikkasukarapu on punaiseksi jalostettu muoto sen kaakkoisaasialaisesta kantamuodosta, joka elää Taiwanissa ja Manner-Kiinassa. Kantamuoto on väriltään vaaleampi ja pikemminkin kellanvihreä. Punaisen jalostetun värimuodon lisäksi jalostettuja muotoja on monia muitakin, kuten sininen, valkoinen, keltainen ja suklaanruskea. Värin voimakkuus riippuu kuitenkin myös yksilön hyvinvoinnista, ravinnosta sekä lisääntymisajasta: munia kantava naaras yleensä punaisimmillaan. Naaras kantaa munia peräpäässään kahdesta kolmeen viikkoa, ja munat erottuvat kellertävinä sen pyrstön alla.

Sukarapukoiras on pienempi ja etenkin pyrstöstään kapeampi kuin naaras.

Säikähtäessään sukarapu ”pomppaa” vedessä taaksepäin pyrstön alla olevan raajan avulla. Ravinnokseen se käyttää kasvinosia, etenkin osittain hajonneita kasvinosia, sekä planktonia ja kuolleita kaloja. Lajin merkitys ekosysteemissään liittyy toisaalta lajin rooliin kuolleiden kavinosien ja kuolleiden eläinten hajottajana, toisaalta se on itse monien muiden eläinten ravintoa.

Suojelu

Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n luokittelussa kirsikkasukarapu on määritelty vuonna 2013 luokkaan DD, joka tarkoittaa että tiedot lajista ovat puutteelliset. Lajia pidetään myös akvaarioissa pienen kokonsa ja värikkyytensä vuoksi.

Korkeasaaressa

Kirsikkasukarapuja saapui Amazonia-taloon kesällä 2020. Ne jakavat akvaarionsa kardinaalitetrojen kanssa. Kirsikkasukaravut viihtyvät kasvien joukossa, minkä vuoksi niitä voi olla vaikea huomata.