Korallit

Korallit kuuluvat polttiaiseläimiin. Monet korallieläimet elävät kolonioina, joiden kova kalkkikuori muodostaa vuosien saatossa koralliriuttojen tukirangan. Pehmytkoralleilla ei ole kalsiumkarbonaattirunkoa, ja ne näyttävätkin usein sieneltä tai kasvilta. Ne lisääntyvät joko suvuttomasti jakautumalla, tai suvullisesti laskemalla sukusoluja veteen. Kivikorallit rakentavat kalkkirunkoa, joista koralliriutat pitkälti muodostuvat.

Korallieläinten solukoissa elää yhteyttäviä leviä, joilta korallieläin saa ravintoa ja levä korallilta ravinteita ja hiilidioksidia. Levä poistuu, jos olosuhteet muuttuvat sille epäotollisiksi esimerkiksi meriveden liiallisen lämpenemisen seurauksena, jolloin koralli valkaistuu. Ravinnokseen korallieläimet käyttävät pääasiassa planktonia.

Korallieläimiä on ollut merissä jo 500 miljoonaa vuotta sitten!

Värikkäät korallieläimet viihtyvät parhaiten trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla päiväntasaajan molemmin puolin. Niiden lisäksi on olemassa huonommin tunnettuja kylmänveden tai syvänmeren koralleja, jotka eivät koreile väriloistollaan, mutta toimivat myös perustana äärimmäisen rikkaille ja monimuotoisille ekosysteemeille. Syvänmeren korallilajeja on lähes yhtä paljon kuin meren pintakerrostenkin, mutta vain harvat niistä muodostavat tyypillisen muotoisia koralliriuttoja. Ne kasvavat hyvin hitaasti ja voivat elää tuhansia vuosia.

Suojelu

Poikkeuksellisen lämmin merivesi uhkaa koralliriuttojen tulevaisuutta. Jo muutaman asteen meriveden lämpeneminen saa korallit haalistumaan, ja 3-4 asteen lämpeneminen voi saada koko riutan tuhoutumaan. Myös ihmistoiminnan laajamittaisuus ja sen alituinen leviäminen uhkaavat riuttoja. Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Amazonia-talon aulassa sijaitseva koralliriutta-akvaario sai veden ja ensimmäiset asukkaansa kesällä 2012. Akvaariossa on useita eri lajeja kivikoralleja, ja lisäksi myös sarveiskorallia sekä merivuokkoja.