Kultamantella

Kultamantella on pieni, vain parisenttiseksi kasvava madagaskarilainen sammakko. Se suosii aurinkoisia ja soisia paikkoja. Kultamantella varoittaa kirkkaalla värillä myrkyllisyydestään, mutta sitä saalistaa yksi käärme- ja yksi liskolaji, jotka ovat myrkylle immuuneja.

Mantellat ovat päiväaktiivisia ja liikkuvat lähes pelkästään maanpinnan tasolla. Ravinnokseen ne pyydystävät pieniä selkärangattomia, kuten muurahaisia, termiittejä ja monia muita hyönteisiä sekä hämähäkkejä. Elämänrytmi muovautuu sadekauden ja kuivan kauden ympärille: kuivimmaksi ajaksi mantellat vetäytyvät kuivahorrosta muistuttavaan tilaan, ja sadekauden alku käynnistää lisääntymisvireen.

Kultamantellan silmät ovat huomiotaherättävän mustat.

Mantellat elävät ryhmissä, joissa on enemmän koiraita kuin naaraita. Naaraat kutevat kuivalle maalle veden läheisyyteen sadekauden alla ja sade huuhtoo valmiit nuijapäät lammikkoon. Pieniksi sammakoiksi kehittyvät poikaset ovat aluksi vihreitä tai mustia, ja ne saavat oranssin, punaisen tai keltaisen aikuisvärin vasta vähitellen.

Suojelu

Elinympäristön tuhoutuminen ja pyydystäminen lemmikiksi uhkaavat kultamantellaa. Aikaisemmin se lukiteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi, vuonna 2020 luokitus muuttui erittäin uhanalaiseksi. Laji elää ainoastaan noin kymmenen neliökilometrin alueella, lähinnä itäisen Madagaskarin Torotorofotsy-kosteikolla. Torotorofotsy kuuluu vuonna 1971 solmitun kansainvälisen Ramsar-sopimuksen alaisiin suojeltaviin, merkittäviin kosteikkoalueisiin. Se toimii elinympäristönä kultamantellan lisäksi myös lukuisille muille uhanalaisille lajeille.

Korkeasaari tukee sammakkoeläinten suojelua. Vuodesta 2016 kerätyt varat on suunnattu Suomen luonnonsuojeluliiton Torotorofotsy-hankkeelle kultamantellan suojeluun Madagaskarilla.
LUE LISÄÄ JA OSALLISTU SUOJELUUN!

Korkeasaaressa

Korkeasaaren saatiin kultamantella uutena lajina vuonna 2017 Riikan eläintarhasta. Sammakot pääsivät näkyville omaan terraarioonsa Africasia-talon sademetsäpuolelle.