Kultanuolimyrkkysammakko

Kultanuolimyrkkysammakko on kaikkein myrkyllisin sammakkolaji. Yhdestä yksilöstä saatu erä myrkkyä riittää viemään hengen jopa 22 000 hiireltä – tai kymmeniltä ihmisiltä. Sademetsissä asuneet intiaanit ovat hyödyntäneet sammakon ihosta saatavaa myrkkyä metsästysnuoliinsa. Laji onkin antanut nimen koko nuolimyrkkysammakoiden heimolle.

Kultanuolimyrkkysammakon väritys vaihtelee kirkkaan keltaisesta vaalean kellanvihreään. Laji on kookkaimmasta päästä nuolimyrkkysammakoita: pituutta sille kertyy noin viisi senttiä.

Suojelu

Kultanuolimyrkkysammakoita esiintyy luonnossa vain hyvin pienellä alueella Kolumbiassa, ja lajin kanta on laskussa. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee lajin erittäin uhanalaiseksi. Uhkia lajille ovat elinalueiden menetys muun muassa maa- ja metsätalouden käyttöön sekä saasteiden vuoksi. Kultanuolimyrkkusammakoiden kansainvälistä kauppaa rajoitetaan CITES-sopimuksella.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren sammakot ovat väritykseltään hyvin vaaleita. Ne saapuivat yksityiseltä kasvattajalta vuonna 2014. Kultanuolimyrkkysammakon voi nähdä Amazonia-talon terraariossa, jossa se asustaa yhdessä muiden nuolimyrkkysammakoiden kanssa.