Kultasinisilmä

Kultasinisilmä on kotoisin itäisestä Papua-Uusi-Guineasta, Kwagila ja Musa -jokien valuma-alueilta. Sen elinalue on melko pieni ja huonosti tunnettu. Sinisilmät elävät parvissa ja ovat läheistä sukua revontulikaloille.

Sinisilmillä on kaksi selkäevää, jotka ovat täysikasvuisilla koirailla usein pitkät ja näyttävät. Kultasinisilmän vatsa ja rintaevät ovat kirkkaan keltaiset. Silmien iirikset ovat kirkkaan siniset, josta sinisilmät ovatkin saaneet nimensä.

Suojelu

Aikaisemmin kultasinisilmä arvioitiin elinvoimaiseksi, mutta vuonna 2020 Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN päivitti lajin luokituksen puutteellisesti tunnetuksi. Kultasinisilmän levinneisyys ei ole laaja, ja metsäteollisuus uhkaa ainakin osaa elinympäristöistä. Uhanalaisuuden arvioimiseksi tarvittaisiinkin lisää tietoa lajista ja sen elinalueista. Laji on suosittu myös akvaarioissa, mutta lemmikiksi myytävät kultasinisilmät ovat kasvatettuja eikä lemmikkikauppa uhkaa luonnonpopulaatioita.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui parvi kultasinisilmiä vuonna 2021. Ne asuvat Amazonia-talossa sijaitsevassa akvaariossa.