Kyläagama

Kyläagaman väritys vaihtelee vuorokauden ajan mukaan: yöllä viileässä lisko on harmahtava, auringon noustessa ja ilman lämmetessä se saa ihan erilaisen värityksen. Myös sukupuoli, sosiaalinen asema ja mieliala vaikuttavat väriin. Naaraat ja nuoret sekä alisteisessa asemassa olevat koiraat ovat päivällä kellan- tai oliivinvihertäviä. Hallitsevien koiraiden päiväväritys on huomiota herättävän voimakas: oranssi tai punainen pää ja kaula, siniset tai violetit raajat ja kyljet joissa voi olla keltaisia läiskiä, sininen tai turkoosi häntä ja takaruumis.

Kyläagama oli ensimmäinen liskolaji, josta havaittiin että lämpötila vaikuttaa kuoriutuvien poikasten sukupuoleen.

Laji on kotoisin Afrikan länsi- ja keskiosista. Kyläagamat elävät hallitsevan koiraan, yhden tai useamman naaraan ja nuorten yksilöiden muodostamissa pienissä ryhmissä. Kyläagama voi kiivetä puuhunkin, mutta pääasiallisesti se on maassa viihtyvä lisko. Sen saaliiksi joutuu useimmiten ohikulkeva sirkka, hämähäkki tai kuoriainen, toisinaan myös pikkujyrsijä tai toinen pieni lisko. Silloin tällöin laji popsii myös kasviravintoa, kuten kukkia, heinää tai hedelmiä.

Nyökytykset ja muut pään liikkeet ovat tärkeässä asemassa kyläagamien viestinnässä, niillä on merkitystä uhkailu- ja kosioviestinnässä, mutta myös rauhanomaisemmissa tarkoituksissa.

Suojelu

Kyläagamaa ei ole luokiteltu IUCN:n uhanalaisuusluokituksessa, mutta sitä pidetään varsin yleisenä. Vieraslajina Floridassa sen kanta on kasvussa ja levinneisyys laajenemassa.

Agamien heimoon kuuluu reilut 300 lajia.

Aiemmin laji on jaettu ainakin kymmeneksi alalajiksi, mutta dna-tutkimusten perusteella aiemmin samaan lajiin kuuluviksi pidetyt populaatiot ja alalalajit on jaettu useammaksi lajiksi. Agamien heimoon kuuluvia lajeja esiintyy luonnostaan Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa sekä Euroopan kaakkoisrajalla. Ihmisen mukana heimon lajeja on levinnyt myös Amerikkaan, Madagaskarille ja pienemmille saarille.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui kyläagama uudenvuodenaattona 2020 Amsterdamin eläintarhasta. Se totutteli uuteen kotiinsa useamman kuukauden takatiloissa, ja syyskuussa 2021 se muutti terraarioon Africasian kuivalle puolelle.