Lumileopardi

Lumileopardi on Himalajan kylmien ja lumisten vuoristoseutujen kissapeto. Sillä on suuri reviiri ja se liikkuu pitkiä matkoja seuraillen saaliseläinten vuodenaikaisia vaelluksia.

Lumileopardin nenänpää on karvaton. Sen suojaksi lumileopardi voi nukkuessaan kietaista pitkän ja paksun häntänsä.

Paksu ja väriltään kallioympäristöön maastoutuva turkki suojaa sekä pakkasilta että saaliseläinten katseilta. Lumileopardit ovat liikkeellä usein valoisaan aikaan.

Suojelu

Lumileopardit joutuvat väistämään ihmistä yhä ylemmäs vuoristoihin ja yksilöiden on vaikea löytää lisääntymiskumppania. Lisäksi komea turkki on arvostettua kauppatavaraa, vaikka sen myynti ja käyttö on laitonta.

Lumileopardi osaa loikata 15 metriä!

Korkeasaari on vuonna 2012 liittynyt kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukemaan lumileopardin suojelutyötä luonnossa. Lajin elinalueiden ja käyttäytymisen tutkimus sekä paikallisten asukkaiden elinkeinojen tukeminen ja ympäristökasvatus ovat tärkeässä roolissa lumileopardin suojelussa.

Lumileopardi kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Lajin kantakirjaa on 1960-luvulta saakka ylläpitänyt Leif Blomqvist, joka on Korkeasaaressa työskennellessään tutkinut lumileopardien käyttäytymistä ja hyvinvointia.

OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Lumileopardi oli pitkään Korkeasaaren tunnuseläin. 1960-luvulta lähtien saarella on syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Korkeasaaressa on tällä hetkellä kaksi aikuista lumileopardia, vuonna 2004 syntyneet uros ja naaras. Viimeisimmät pennut syntyivät kesällä 2014 ja ne siirrettiin toisiin eläintarhoihin keväällä 2016. Toinen naaraspentu muutti Salzburgin eläintarhaan, toinen Yhdysvaltojen Toledoon. Urokset saivat uudet kodit Ranskasta, Parc zoologique et botanique de Mulhousesta ja Parc Animalier d’Auvergnesta.