Lumileopardi

Lumileopardi on Himalajan kylmien ja lumisten vuoristoseutujen kissapeto. Sillä on suuri reviiri ja se liikkuu pitkiä matkoja seuraillen saaliseläinten vuodenaikaisia vaelluksia. Näitä saaliseläimiä ovat vuorilla elävät vuohieläimet, villilampaat, myskihirvet sekä pikkujyrsijät ja linnut. Talvisin myös hirvieläimet, villisiat, gasellit ja jänikset muodostavat osan ruokavaliosta. Lumileopardit ovat liikkeellä usein valoisaan aikaan.

Lumileopardi osaa loikata 15 metriä!

Paksu ja väriltään kallioympäristöön maastoutuva turkki suojaa sekä pakkasilta että saaliseläinten katseilta. Lumileopardin nenänpää on karvaton. Sen suojaksi eläin voi nukkuessaan kietaista pitkän ja paksun häntänsä.

Suojelu

Lumileopardit joutuvat väistämään ihmistä yhä ylemmäs vuoristoihin ja yksilöiden on vaikea löytää lisääntymiskumppania. Lisäksi komea turkki on arvostettua kauppatavaraa, vaikka sen myynti ja käyttö on laitonta.

Lumileopardi kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Lajin kantakirjaa ylläpiti vuodesta 1976 vuoteen 2010 saakka Leif Blomqvist, joka Korkeasaaressa intendenttinä työskennellessään myös tutki lumileopardien käyttäytymistä ja hyvinvointia.

Korkeasaari liittyi vuonna 2012 kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukemaan lumileopardin suojelutyötä luonnossa. Lajin elinalueiden ja käyttäytymisen tutkimus sekä paikallisten asukkaiden elinkeinojen tukeminen ja ympäristökasvatus ovat tärkeässä roolissa lumileopardin suojelussa. Myös sinä voit osallistua lumileopardien suojeluun lahjoittamalla!

LUE LISÄÄ SUOJELUSTA LAHJOITA!

Korkeasaaressa

Lumileopardi oli pitkään Korkeasaaren tunnuseläin. Saarella on syntynyt 1960-luvulta lähtien reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa asuu yksi lumileopardi, vuonna 2017 ranskalaisessa eläintarhassa syntynyt uros. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.