Manuli

Aasialainen arokissa manuli on ulkomuodoltaan kuin kookas paksuturkkinen kotikissa. Manulin elinalueilla lämpötila voi laskea talvella jopa alle viidenkymmenen pakkasasteen. Manuli maastoutuu harmaanruskean turkkinsa avulla hyvin kivikkoiseen ympäristöön väijymään saaliitaan, pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Manuli viettää päivät pesäkolossaan lepäillen ja aktivoituu iltahämärissä.

Paikallaan oleva manuli muistuttaa erehdyttävästi kiveä!

Suojelu

Suurin uhka lajille on sen tärkeimmän ravintoeläimen, jäniseläimiin kuuluvan pikan myrkytykset. Pikaa hävitetään, koska sitä pidetään taudinlevittäjänä sekä kilpailevana ruohonsyöjänä karjalle. Manulia metsästetään sen komean turkin vuoksi. Vain Mongoliassa manulin pyynti ei ole kiellettyä. Viime vuosina manulille on perustettu suojelualueita ja sen turkilla käytävää kauppaa on rajoitettu.

Vaikka manulit elävät Aasiassa puuttomilla alueilla, ne kiipeilevät hyvin ja viihtyvät korkealla.

Manuli kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Manulin lisääntyminen ei ole viime vuosina onnistunut eläintarhoissa toivotusti, joten uusien pentueiden syntyminen olisi erityisen tärkeää.

OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Manulit ovat poistuneet lajistostamme toistaiseksi. Manuliuroksemme on siirretty Ranualle ja naaraan jouduimme lopettamaan heikentyneen terveyden vuoksi. Manuleita on ollut Korkeasaaressa vuodesta 1998 eli jo kaksikymmentä vuotta, ja pentujakin pariskunnallamme oli viimeksi vuonna 2016. Pennut ovat nyt muuttaneet muihin eläintarhoihin Lilleen, Pietariin, Brooklyniin ja Dakota Zoohon.

Odottelemme nyt tämän uhanalaisen lajin koordinaattorilta päätöstä uudesta lisääntyvästä parista, joka voisi muuttaa Korkeasaareen.