Manuli

Aasialainen arokissa manuli on ulkomuodoltaan kuin kookas paksuturkkinen kotikissa. Manulin elinalueilla lämpötila voi laskea talvella jopa alle viidenkymmenen pakkasasteen. Manuli maastoutuu harmaanruskean turkkinsa avulla hyvin kivikkoiseen ympäristöön väijymään saaliitaan, pieniä nisäkkäitä ja lintuja. Manuli viettää päivät pesäkolossaan lepäillen ja aktivoituu iltahämärissä.

Paikallaan oleva manuli muistuttaa erehdyttävästi kiveä!

Suojelu

Suurin uhka lajille on sen tärkeimmän ravintoeläimen, jäniseläimiin kuuluvan pikan myrkytykset. Pikaa hävitetään, koska sitä pidetään taudinlevittäjänä sekä kilpailevana ruohonsyöjänä karjalle. Manulia metsästetään sen komean turkin vuoksi. Vain Mongoliassa manulin pyynti ei ole kiellettyä. Viime vuosina manulille on perustettu suojelualueita ja sen turkilla käytävää kauppaa on rajoitettu.

Vaikka manulit elävät Aasiassa puuttomilla alueilla, ne kiipeilevät hyvin ja viihtyvät korkealla.

Manuli kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Manulin lisääntyminen ei ole viime vuosina onnistunut eläintarhoissa toivotusti, joten uusien pentueiden syntyminen olisi erityisen tärkeää.

OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on tällä hetkellä yksi aikuinen manuli; vuonna 2011 Ruotsissa syntynyt naaras. Vuonna 2012 Englannissa syntynyt uros muutti keväällä 2018 Ranuan eläinpuistoon. Manulit elävät eläintarhoissakin erillään muulloin paitsi kiima-aikana, sillä manulit ovat yksineläjiä. Manulit saivat neljä pentua toukokuussa 2016. Pennut ovat nyt muuttaneet muihin eläintarhoihin Lilleen, Pietariin, Brooklyniin ja Dakota Zoohon.

Korkeasaaressa manulin näkee useimmin nukkumassa puumajassaan.