Margai

Margai on niin taitava kiipeilijä, että se voisi viettää koko elämänsä puussa ja pyydystää siellä ravinnokseen kaikkea linnuista ja liskoista pieniin apinoihin. Tämä kissa on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikan metsistä.

Margai osaa kiipeillä puissa kuin orava ja laskeutua runkoa alas pää edellä.

Kauniin täplikäs turkki on jokaisella margailla yksilöllinen. Muista kissaeläimistä poiketen margai synnyttää yleensä vain yhden poikasen kerrallaan, ja naaraalla onkin vain kaksi nisää. Monien kissojen tapaan se on yksineläjä ja saalistaa yleensä hämärän aikaan.

Paikalliset nimittävät margaita esimerkiksi espanjaksi nimellä maracayá.

Suojelu

Amazonin laitamilla metsät ja myös margain elinalueet ovat pirstoutuneet. Lajin entisiä elinalueita käytetään nyt ihmisten ja karjan ruuantuotantoon, mikä on nykyään margain suurin uhka. Margaiden on havaittu pärjäävän myös talousmetsissä, oleellista on riittävä latvuskerros.

Monien muiden kissapetojen tavoin margaitakin on metsästetty kauniin turkkinsa vuoksi. 1970-80-luvuilla margain nahkoja kaupattiin yli 125 000 kappaletta. Nykyään margai on suojeltu suurimmassa osassa levinneisyysaluettaan ja se kuuluu CITES-sopimuksen I-liitteeseen, eli kaikki lajilla tai sen osillla käytävä kauppa on kiellettyä. Laji kuuluu myös eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP).

Korkeasaaressa

Nuori naarasmargai, jolle valittiin yleisön ehdotuksista nimi Lyyra, saapui Korkeasaaren Amazonia-taloon Walesista kesäkuussa 2019. Arka kissa uskaltautui ulos kuljetuslaatikostaan vasta rehukeittiöltä tervetuliaisiksi tuodun kananpojan ja kanin houkuttelemana.

Margaita varten tarhaan on tehty mittavia sisustustöitä, tuotu paljon kiipeilypuuta ja rakennettu pesäkoppeja sekä ravinnon piilottamiseen soveltuvia virikeoksia. Kesäisin sillä on mahdollisuus viettää aikaa myös ulkotarhassaan.