Milu

Milu on kiinalainen hirvieläin, jonka elinaluetta ovat tasangot ja kosteikkoalueet. Pitkillä ja kapeilla sorkilla on helppo liikkua märässä maastossa ja uida. Lajia kutsutaan myös davidinhirveksi löytäjänsä Armand Davidin mukaan. Milut kuolivat sukupuuttoon Kiinasta, mutta laji pelastui tarhattujen yksilöiden ansiosta.

Milu-uros kasvattaa vuoden aikana kahdet sarvet. Kesäsarvet alkavat kasvaa maaliskuussa ja ne ovat talvisarvia suuremmat. Uros voi koristella sarviaan kasveilla tehdäkseen suuremman vaikutuksen naaraisiin. Talvisarvet alkavat kasvaa kesäsarvien pudottua, marras-joulukuussa.

Milulla näyttää olevan hirven sarvet, kamelin niska, lehmän sorkat ja aasin häntä.

Suojelu

Miluja oli helppo metsästää, minkä vuoksi ne vähenivät, kunnes viimeisetkin yksilöt hävisivät Kiinan keisarin metsästyspuistosta Pekingin läheltä 1900-luvun alussa. Ennen tätä tutkimusmatkailija Armand David oli ehtinyt pyytää Kiinan keisarilta miluja tarhattavaksi Eurooppaan, ja keisari lahjoittikin niitä Ranskaan, Saksaan ja Englantiin. Kun Kiinan sukupuutto tuli tietoon, viimeiset 18 milua lähetettiin Englantiin Bedfordin herttuan maille lisääntymään. Miluja oli 1970-luvulla jo 500, ja vuonna 1986 niitä palautettiin jo takaisin alkuperäisille elinalueilleen Kiinaan.

Kaikki nykyiset milut ovat sukua 11 yksilölle, jotka lisääntyivät Englannissa 1900-luvun alussa.

Miluja elää tällä hetkellä yli 2 000 yksilöä aidatuilla suojelualueilla, ja sen vuoksi laji luokitellaan edelleen luonnosta hävinneeksi. Milut kuuluivat eläintarhojen suojeluohjelmaan 2000-luvun alkuun saakka, mutta nyt kantakirjasta on luovuttu milujen lisäännyttyä hyvin.

Korkeasaaressa

Miluja on ollut Korkeasaaressa marraskuusta 2013, jolloin saapui kuusi milua Liedon Zoolandiasta. Tällä hetkellä laumassa on aikuisia naaraita joista osa on sukua toisilleen. Korkeasaaren ensimmäinen vasa syntyi keväällä 2014. Urosta laumassa ei enää ole.