Mustamaki

Mustamaki on kotoisin Madagaskarin luoteisosista sekä lähistön pikkusaarilta. Nämä puoliapinoihin kuuluvat kädelliset viihtyvät enimmäkseen puissa ja liikkuvat oksalta oksalle takajaloillaan loikkien. Pitkä ja tuuhea häntä auttaa tasapainon pitämisessä. Maassa makit liikkuvat yleensä neljällä jalalla, mutta hyppelevät välillä pieniä matkoja kahdella jalalla.

Mustamakiurokset ovat naaraita tummempia, naaraiden korvatupsut ovat vaaleat.

Mustamakit elävät 4-15 yksilön ryhmissä, joissa on sekä naaraita että uroksia. Ryhmää johtaa naaras ja ryhmän jäsenet lujittavat siteitään sukimalla toistensa turkkia. Lauma merkitsee muutaman hehtaarin kokoisen reviirinsä rajat hajumerkein.

Mustamakien kasvispainotteiseen ravintoon kuuluvat erilaiset hedelmät, kukat, mesi, lehdet, siemenet, pähkinät, palot ja sienet. Laji on eräiden madagaskarilaisten puulajien tärkeä pölyttäjä ja siementen levittäjä. Se käyttää tuhatjalkaisista saamaansa myrkkyä turkkinsa hoitoon ja hyönteiskarkotteena samalla myrkystä päihtyen.

Suojelu

Mustamakin alkuperäinen elinympäristö, trooppinen sademetsä, on kärsinyt voimakkaista hakkuista ja muokkauksesta, minkä vuoksi lajin 10 000 neliökilometrin alue on pirstaloitunut. Laji sopeutuu kuitenkin melko hyvin muutoksiin, kunhan vaan puita ja ravintoa riittää. Metsien laajamittaiset hakkuut puutavaran, asutuksen ja viljelymaan vuoksi muodostavat siitä huolimatta vakavan uhan mustamakille. Myös metsäpalot ja kaskiviljely uhkaavat elinympäristöä. Joillakin alueilla makit verottavat maanviljelijöiden satoa.

Mustamakeille maistuvat myös kahvipavut ja munuaispuun hedelmät, joiden siemenistä tulee cashew-pähkinöitä.

Laji luokitellaan vaarantuneeksi ja elinympäristön tuhoutumisen lisäksi metsästys lihan, turkin ja viljelyksille aiheutuvien tuhojen vuoksi sekä etenkin Nosy Bénin saarella tapahtuva pyydystäminen lemmikkimarkkinoille varjostavat lajin tulevaisuutta.

Mustamaki kuuluu CITES-sopimuksen I-liitteeseen eli kaikki sillä käytävä kauppa on kiellettyä. Mustamaki on myös rauhoitettu elinalueellaan ja osa makeista elää suojelualueilla. Nosy Komban saarella sitä pidetään pyhänä eläimenä ja turistinähtävyytenä. Eläintarhoissa mustamakit lisääntyvät varsin hyvin. Euroopassa laji kuuluu eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan (EEP).

Korkeasaaressa

Amazonia-taloon on tulossa mustamakipariskunta. Naaras saapui elokuussa 2019 ranskalaisesta eläintarhasta ja sai käyttöönsä ison uusitun tarhan. Makit jakavat tarhan pampa-agutien kanssa, joskin kesäisin agutit ulkoilevat ajoittain, eivätkä ole aina samassa tilassa.