Pääkallotorakka

Pääkallotorakka on saanut nimensä sen pään yläpuolella olevasta punertavasta kuvioinnista. Litteä ruumis auttaa sitä piiloutumaan maastoon. Torakan päässä sijaitsevat pitkät tuntosarvet, kovan kitiinipanssarin suojaamasta keskiruumiista lähtee kolme raajaparia ja pehmeässä takaruumiissa sijaitsevat tärkeät elimet. Vaikka pääkallotorkalla on siivet, se ei osaa lentää, vaan käyttää niitä liitämiseen hypätessään.

Torakoita on ollut olemassa jo yli 300 miljoonaa vuotta sitten!

Laji on kotoisin Meksikosta, mutta sitä tavataan myös muualla Keski-Amerikassa ja sitä on siirretty myös eteläiseen Floridaan. Se on kaikkiruokainen, ja syö mieluusti maassa olevaa kasviainesta. Pääkallotorakoilla on mustat siivet, mutta se ei osaa lentää eikä kiivetä sileitä pintoja pitkin.

Naaras kantaa hedelmöittyneet munat sisällään, ja synnyttää kuoriutuneet poikaset eli nymfit. Siivettömät nymfit kaivautuvat mielellään maahan ensimmäisiksi viikoikseen, ja piilottelevat siellä panssariaan kasvattaen. Torakka saavuttaa sukukypsyyden noin puolen vuoden iässä.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ei ole määritellyt lajille uhanalaisuusluokitusta, mutta se on runsaslukuinen elinalueillaan.

Korkeasaaressa

Pääkallotorakoita elää Korkeasaaressa terraariossa useiden muiden ötökkälajien naapurissa, trooppisten talojen välisessä tunnelissa.