Partakorppikotka

Partakorppikotka on Euroopan majesteettisimpia lintulajeja lähes kolmen metrin siipiväleineen. Se on taitava liitäjä ja pystyy lentämään tuntikausia ilmavirtausten mukana. Taito on hyödyksi ravinnon haussa, sillä haaskoja on vaikea löytää. Suurinta herkkua on luuydin, jonka partakorppikotka saa syödäkseen pudottamalla luun korkealta kallioon, niin että luu rikkoutuu.

Vatsapuolen höyhenten luonnollinen väritys on valkea. Ruosteenpunainen värinsä partakorppikotka saa ottamistaan rautaoksidipitoisista mutakylvyistä.

Suojelu

Partakorppikotkat vainottiin 1800-luvulla lähes sukupuuttoon Euroopan vuoristoseuduilta, koska niiden uskottiin pyydystävän jopa lapsia. Partakorppikotkat kärsivät ruokapulasta, sillä lampaiden ja vuohien pito vuorilla on vähentynyt. Laji on lähes puhdas raadonsyöjä ja pyydystää vain harvoin elävän eläimen ravinnokseen.

Koiras saavuttaa sukukypsyyden vasta 6-7 vuotiaana.

Lajia on palautettu luontoon jo usean vuosikymmenen ajan. Yli sata vapautettua tarhalintua on kasvattanut siivilleen jo kymmenittäin jälkeläisiä. Myös Korkeasaaren eläintarha on osallistunut partakorppikotkien luontoonpalautukseen. Paikoin partakorppikotkille on järjestetty myös ruokintaa. Partakorppikotka kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta.

Korkeasaaressa kuoriutunut partakorppikotka liitelee nyt luonnossa Ranskan Alpeilla!

Korkeasaarella on käynnissä suojeluhanke partakorppikotkien suojelun tukemiseksi. Kerätyt varat lahjoitetaan VCF-järjestölle, jonka pyrkimyksenä on suojella uhanalaisia eurooppalaisia korppikotkia. Myös sinä voit osallistua partakorppikotkien suojeluun!
LUE LISÄÄ JA OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Partakorppikotkat elävät Korkeasaaren laivarannassa suuressa tarhassa. Naaraslintu on kuoriutunut vuonna 1997 saksalaisessa eläintarhassa. Se sai kaverikseen talvella 2015 yksivuotiaan koiraslinnun Ranskasta, ja parin yhteiselo on sujunut mukavasti. Koiras on saavuttanut sukukypsyyden täytettyään kuusi vuotta, ja parille toivotaan onnistunutta pesintää. Linnut ovatkin jo aikaisempina vuosina harjoitelleet yhteisen munan haudontaa.

Nykyisen naaraan ja edellisen koiraslinnun keväällä 2013 kuoriutunut poikanen lentää luonnossa Ranskan Alpeilla.