Paviaanitarantula

Itä-Afrikassa Kenian ja Tansanian alueella elävä paviaanitarantula on sukunsa ainoa laji. Tällä jopa 20-senttiseksi kasvavalla hämähäkillä on vahvat takajalat, joilla se kaivaa tunneleita. Tunnelin suulle se kehrää seitin, jonka värähtelyistä se havaitsee saaliin lähestymisen. Päivät paviaanitarantula viettää tunneleissaan ja aktivoituu pimeän aikaan. Saaliikseen se pyydystää kovakuoriaisia, torakoita, hämähäkkejä, mutta myös pieniä käärmeitä, hiiriä, lintuja ja liskoja.

Paviaanitarantula puolustautuu varsin aggressiivisesti ja sen purema on myrkyllinen, ihmiselle ei tappava, mutta kipeä usean päivän ajan. Laji osaa myös sirittää jalkojaan hinkkaamalla kuten sirkat, ja tämä on sen puolustuskeino.

Suojelu

Paviaanitarantula on luonnossa huonosti tunnettu, eikä sen uhanalaisuutta ole siksi arvioitu. Lajin arvioitu elinalue on laaja, mutta elinympäristön häviäminen ja keräily lemmikiksi uhkaavat tarantuloita. Paviaanitarantula on hämähäkkiharrastajien suosiossa, mutta ei ole helpoimpia lajeja kasvatettavaksi, mistä todennäköisesti seuraa se, että luonnosta keräily on melko tavallista.

Korkeasaaressa

Paviaanitarantula asustaa tällä hetkellä trooppisten talojen takatilassa, eikä ole siis yleisön nähtävillä. Yksilö on saatu suomalaiselta kasvattajalta.