Pikkumarmosetti

Pikkumarmosetit ovat maailman pienimpiä apinoita. Kokonsa vuoksi ne liikkuvat varovaisesti ja piilotellen, mutta loikkaavat ketterästi pitkällekin puusta toiseen. Turkki on vihertävänruskea ja oiva suojaväri puiden lehvästöissä. Yönsä marmosetti nukkuu puunkolossa.

Pikkumarmosetteja elää Amazon-joen yläjuoksulla, joenvarsien tulvametsiköissä. Ne muodostavat pieniä perheryhmiä, joissa molempien vanhempien lisäksi myös nuoremmat sisarukset osallistuvat pienten poikasten hoitoon kantamalla niitä turkissaan. Vastasyntynyt pikkumarmosetti painaa vain noin 15 grammaa.

Pikkumarmosetti osaa pienestä koostaan huolimatta loikata jopa yli viisi metriä.

Tärkeä osa marmosettien ravintoa on kumipuun maitiaisneste, jota saadakseen apinat nakertavat reikiä puun kuoreen.

Suojelu

Pikkumarmosetit ovat riippuvaisia sademetsän puista, joten metsien hakkuut ajavat lajia ahtaalle. Pikkumarmosettien määrä on pienentynyt kymmenessä vuodessa jopa kolmasosan johtuen muun muassa palmuöljyteollisuuden ja kaivostoiminnan aiheuttamasta elinympäristöjen tuhoutumisesta. Suloisen olemuksensa takia pikkumarmosetteja myös pyydystetään laittomasti lemmikeiksi. Aikaisemmin laji luokiteltiin elinvoimaiseksi, mutta kannan pienentymisen myötä luokitys päivitettiin vuonna 2020 vaarantuneeksi. Pikkumarmosetti on kuulunut eurooppalaisten eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan (EEP) saman vuoden alusta lähtien.

Korkeasaaressa

Pikkumarmosetit asuvat Korkeasaaressa Amazonia-talossa. Osa pikkumarmoseteista elää yhteisissä tarhassa valkopääsakien ja osa keisaritamariinien kanssa.