Pikkumarmosetti

Pikkumarmosetit ovat apinoista pienimpiä. Kokonsa vuoksi ne liikkuvat varovaisesti ja piilotellen, mutta loikkaavat ketterästi pitkällekin puusta toiseen. Turkki on vihertävänruskea ja oiva suojaväri puiden lehvästöissä. Yönsä marmosetti nukkuu puunkolossa.

Maailman pienin apina painaa reilut 100 grammaa ja mahtuu helposti ihmisen kädelle istumaan.

Pikkumarmosetteja elää Amazon-joen yläjuoksulla, joenvarsien tulvametsiköissä. Ne muodostavat pieniä perheryhmiä, joissa molempien vanhempien lisäksi myös nuoremmat sisarukset osallistuvat pienten poikasten hoitoon kantamalla niitä turkissaan.

Tärkeä osa marmosettien ravintoa on kumipuun maitiaisneste, jota saadakseen apinat nakertavat reikiä puun kuoreen.

Suojelu

Pikkumarmosetit ovat riippuvaisia sademetsän puista, joten metsien hakkuut ajavat lajia ahtaalle. Suloisen olemuksensa takia pikkumarmosetteja myös pyydystetään laittomasti lemmikeiksi. Uhista huolimatta lajia ei tällä hetkellä luokitella uhanalaiseksi.

Pikkumarmosetti osaa loikata jopa yli viisi metriä.

Korkeasaaressa

Amazonia-taloon muutti vuonna 2012 nuori pikkumarmosettipariskunta, uros tanskalaisesta ja naaras englantilaisesta eläintarhasta. Pari on saanut poikasia vuodesta 2013 alkaen. Tällä hetkellä laumaan kuuluu aikuisten lisäksi yksitoista jälkeläistä. Marraskuussa 2014 pikkumarmoseteille syntyi kolmoset, mikä on harvinaista pikkuapinoille. Pikkumarmosetit elävät yhteisissä tarhoissa valkopääsakien ja kultatamariinien kanssa.