Pikkumarmosetti

Pikkumarmosetit ovat maailman pienimpiä apinoita. Kokonsa vuoksi ne liikkuvat varovaisesti ja piilotellen, mutta loikkaavat ketterästi pitkällekin puusta toiseen. Turkki on vihertävänruskea ja oiva suojaväri puiden lehvästöissä. Yönsä marmosetti nukkuu puunkolossa.

Pikkumarmosetteja elää Amazon-joen yläjuoksulla, joenvarsien tulvametsiköissä. Ne muodostavat pieniä perheryhmiä, joissa molempien vanhempien lisäksi myös nuoremmat sisarukset osallistuvat pienten poikasten hoitoon kantamalla niitä turkissaan.

Pikkumarmosetti osaa pienestä koostaan huolimaytta loikata jopa yli viisi metriä.

Tärkeä osa marmosettien ravintoa on kumipuun maitiaisneste, jota saadakseen apinat nakertavat reikiä puun kuoreen.

Suojelu

Pikkumarmosetit ovat riippuvaisia sademetsän puista, joten metsien hakkuut ajavat lajia ahtaalle. Pikkumarmosettien määrä on pienentynyt kymmenessä vuodessa jopa kolmasosan johtuen muun muassa palmuöljyteollisuuden ja kaivostoiminnan aiheuttamasta elinympäristöjen tuhoutumisesta. Suloisen olemuksensa takia pikkumarmosetteja myös pyydystetään laittomasti lemmikeiksi. Aikaisemmin laji luokiteltiin elinvoimaiseksi, mutta kannan pienentymisen myötä luokitys päivitettiin vuonna 2020 vaarantuneeksi. Pikkumarmosetti on kuulunut eurooppalaisten eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan (EEP) saman vuoden alusta lähtien.

Korkeasaaressa

Amazonia-taloon muutti vuonna 2012 nuori pikkumarmosettipariskunta, uros tanskalaisesta ja naaras englantilaisesta eläintarhasta. Pari on saanut poikasia vuodesta 2013 alkaen. Tällä hetkellä laumaan kuuluu aikuisten lisäksi useampia jälkeläistä, joista osa elää eri tarhassa. Pikkumarmosetit elävät yhteisissä tarhoissa valkopääsakien ja kultatamariinien kanssa.