Puupyton

Puupyton elää Uuden Guinean ja sitä ympäröivien saarten sekä Pohjois-Australian trooppisissa sademetsissä ja kosteilla ylängöillä. Se on myrkytön ja elää lähes koko elämänsä puissa. Oksalla kiepillä maatessaan ja suojaväriinsä luottaen se odottaa saaliin tulevan riittävän lähelle. Päivisin puupyton pysyttelee usein paikoillaan, jotta se ei liikkeillään paljastaisi piilopaikkaansa. Se syö lintuja ja pieniä nisäkkäitä, poikaset myös liskoja ja sammakoita.

Vihreä väritys auttaa aikuista puupytonia maastoutumaan lehvästöön.

Muiden pytonien tavoin naaras munii pesällisen nahkakuorisia munia. Poikaset ovat alueesta riippuen keltaisia, punaisia tai lähes mustia. Väri suojaa niitä maastossa. Värinmuutos alkaa poikasilla normaalisti puolivuotiaana: aikuinen on vihreä, ja värityksessä voi olla valkoisia merkkejä.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa asuu yksi puupyton, joka on tullut eläintarhaan vuonna 2004. Sille valmistui uusi terraario Africasian tunneliin taiwaninrottakäärmeen naapuriin syksyllä 2017. Se saa ruuaksi yhden hiiren kerran viikossa.