Rantakäärme

Rantakäärme on maamme käärmeistä suurin. Sen ruumis on tukevahko ja lihaksikas. Pohjaväri vaihtelee oliivinvihreästä harmaanruskeaan ja mustaan, selässä on usein tummia täpliä. Mahapuoli on etenkin etupäästä vaalean kellertävä. Rantakäärme on helppo tuntea niskan kummallakin sivulla olevista vaaleista tai keltaisista mustareunaisista laikuista. Niskalaikut puuttuvat kuitenkin usein mustilta yksilöiltä, jolloin rantakäärmeen voi erottaa kyystä pyöreämmän pään sekä pyöreän silmäterän perusteella – kyyn pää on puolestaan kolmiomainen.

Rantakäärmeen levinneisyys kattaa lähes koko Euroopan, Länsi- ja Keski-Aasian sekä Afrikan luoteiskärjen. Suomessa lajia tavataan maan etelä- ja keskiosissa aina Joensuun korkeudelle asti. Se viihtyy nimensä mukaisesti niin meren-, järven- kuin joenrannoilla sekä ojien läheisyydessä. Rannalla tulisi olla tiheää kasvillisuutta, mutta myös paistattelupaikkoja sekä kivikasoja suojaksi.

Pedon uhatessa rantakäärme voi sähistä, tehdä pahanhajuisen hätäulosteen tai näytellä taitavasti kuollutta.

Päiväaktiivinen rantakäärme liikkuu vedessä yhtä sulavasti kuin maallakin. Se ui kiemurrellen pää veden pinnalla, mutta voi myös kellua tai olla sukelluksissa jopa puoli tuntia yhteen menoon. Käärme kiipeilee myös taitavasti puissa ja pensaissa. Ravinnokseen se käyttää lähinnä pikkukaloja ja sammakoita, joskus myös pikkunisäkkäitä.

Suojelu

Rantakäärme on Suomessa rauhoitettu. Maatalouden muutosten myötä sen kanta on taantunut monin paikoin ja esiintyminen on rajoittunut vesistöjen äärelle. Suomessa laji luokiteltiin aiemmin vaarantuneeksi, mutta vuoden 2019 arvioinnissa luokitus muutettiin elinvoimaiseksi. Aikanaan rantakäärme viihtyi karjatilojen ympäristössä ja sen uskottiin tuovan karjaonnea, mutta nykyaikainen maatalous ei suosi rantakäärmettä. Lajin toinen nimitys tarhakäärme juontaa juurensa juuri tähän lajin maatalousmenneisyyteen.

Korkeasaaressa

Borealia-talon terraariossa asuu yksi rantakäärme, joka on koiras. Syksyllä ilmojen viilennyttyä se vetäytyy käytäväputkeä pitkin terraarion alla oleviin talvehtimislaatikoihin, eli se ei ole näkyvissä talvella. Ruuaksi rantakäärme saa pieniä kaloja noin kaksi viikossa.