Riikinkukko

Riikinkukko on kotoisin Intian ja Sri Lankan viidakoista ja vuoristometsistä. Näitä koreita lintuja on jo kauan pidetty Intian temppelien ja Euroopan puutarhojen kaunistuksina.

Riikinkukkonaaras on hillityn ruskea, jotta se maastoutuu hautoessaan ja poikasten kanssa liikkuessaan.

Pyrstönsä levittävä riikinkukko on upea näky. Koiraiden pyrstö on tarkalleen ottaen selän pidentyneiden höyhenten laahus. Kosioaikaan koiraat esittelevät sulkiaan hurmatakseen naaraita. On myös mahdollista, että kaikista äänekkäin koiras on suosituin. Riikinkukon ääni kuuluukin kauas, se on kovaäänistä naukuvaa kieuntaa.

Suojelu

Riikinkukko on luontaisilla esiintymisalueillaan melko yleinen laji. Eläintarhassa vapaina liikkuvat riikinkukot päästävät ihmiset lähietäisyydelle ja ovat siksi sopivia opetuksellisiin tarkoituksiin.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa riikinkukkoja on ollut jo yli sata vuotta, 1900-luvun alusta lähtien. Talven riikinkukot viettävät talvitarhassaan, jossa ne ovat myös yleisön nähtävillä. Riikinkukot saavat ruoakseen mm. siemenseosta, kasviksia ja niille tarkoitettuja pellettejä. Muistathan, että karanteenirajoitusten vuoksi sulkia ei saa viedä pois Korkeasaaresta, ja että riikinkukkojen ruokkiminen on kielletty.