Safiiripuutarantula

Safiiripuutarantula on sukunsa ainoa sinisävyinen laji. Se elää eteläisen Intian keskiosissa, vain yhdellä alle 100 km2 alueella. Lajin on virheellisesti on kuvattu esiintyvän myös Gootyn alueella, mutta sieltä löydetty yksilö olikin kulkeutunut paikalle junanvaunun mukana.

Safiiripuutarantula elää melko kuivassa trooppisessa metsässä, jossa se viihtyy puunrungoilla ja lepäilee puunkoloissa. Se syö esimerkiksi sirkkoja, toukkia, kuoriaisia ja kärpäsiä. Puutarantula tekee pesäkoloonsa suppilomaisen epäsymmetrisen seitin, mutta ei käytä sitä saalistamiseen, vaan itsensä suojaamiseen ja munasäkin säilyttämiseen.

Suojelu

Elinympäristön voimakas tuhoutuminen on suuri uhka safiiripuutarantulalle, laji tulee häviämään mikäli tuhoutumista ei pysäytetä. On epäselvää, esiintyykö lajia tunnetun esiintymisalueensa lisäksi myös läheisellä suojelualueella: tutkimusta ja eri viranomaisten välistä yhteistyötä tarvittaisiin tämän selvittämiseksi.

Myös pyydystäminen lemmikiksi uhkaa lajia. Safiiripuutarantulien kauppaa on rajoitettu CITES-sopimuksella, jonka toiseen liitteeseen laji kuuluu. Tämä tarkoittaa että sen kaikkeen kansainväliseen kauppaan tarvitaan tuonti- ja vientilupa ja alkuperätodistukset. Safiiritarantula kuuluu myös eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään turvaamaan lajin tulevaisuus.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren safiiripuutarantula on esillä Africasia-talon sademetsäpuolen terraariossaan, jonne se muutti tammikuussa 2023. Se on peräisin Ruotsissa Arlandan lentokentällä tehdystä suuresta takavarikosta, jossa trooppisia eläimiä yritettiin kuljettaa maahan ilman asianmukaisia papereita.