Saukko

Saukko viihtyy virtaavien vesistöjen äärellä. Tämä näätäeläin on varsinainen vesipeto; sillä on vettä hylkivä turkki, räpylämäiset käpälät ja se liikkuu sulavasti vedessä. Saukko pyydystää etenkin kaloja, sammakoita ja rapuja. Maalla saukko on kömpelömpi ja saattaa talvella vauhdittaa kulkuaan laskemalla liukumäkeä.

Saukot huvittelevat talvella laskemalla liukumäkeä!

Suojelu

Suomessa saukkokanta on todettu elinvoimaiseksi uusien tutkimustulosten mukaan ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Muualla Euroopassa tilanne on huonompi ja saukko onkin hävinnyt monilta elinalueiltaan. Uhkana ovat saasteet, metsästys, kalastus, liikenne ja elinympäristöjen muuttuminen.

Korkeasaaren naarassaukko on löydettin orpona poikasena luonnosta. Hoidettaessa se kesyyntyi niin, ettei olisi enää selvinnyt luonnossa.

Saukko kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Saukkoa on palautettu 2000-luvulla takaisin luontoon Saksassa ja Hollannissa.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren saukkotarhassa asuu hetkellä nuori saukko, joka tuotiin hoitoon villieläinsairaalaan orpona poikasena kesällä 2018. Viranomaisten päätöksellä se sai jäädä asumaan eläintarhaan, sillä kesyyntynyt saukko ei olisi pärjännyt luonnossa.

Useimmin saukot ovat viihtyneet tarhan alaosassa olevassa lammikossa. Saukko saattaa olla myös täysin näkymättömissä, sillä päivärytmiin kuuluu lepohetkiä, jotka voivat olla mihin aikaan päivästä tahansa. Kesällä saukko voi sukellella altaassaan tai laskea puroa pitkin vesiliukumäkeä, talvella mäkeä lasketaan lumirinteestä.

Saukkojen pitää päästä talvellakin kalastamaan, siksi ne elävät usein virtaavien vesien lähellä, jossa vesi ei jäädy.