Saukko

Saukko viihtyy virtaavien vesistöjen äärellä. Tämä näätäeläin on varsinainen vesipeto; sillä on vettä hylkivä turkki, räpylämäiset käpälät ja se liikkuu sulavasti vedessä. Saukko pyydystää etenkin kaloja, sammakoita ja rapuja. Saukkojen pitää päästä talvellakin kalastamaan, siksi ne elävät usein virtaavien vesien lähellä, jossa vesi ei jäädy. Maalla saukko on kömpelömpi ja saattaa talvella vauhdittaa kulkuaan laskemalla liukumäkeä.

Saukot huvittelevat talvella laskemalla liukumäkeä!

Suojelu

Suomessa saukkokanta on todettu elinvoimaiseksi uusien tutkimustulosten mukaan ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Muualla Euroopassa tilanne on huonompi ja saukko onkin hävinnyt monilta elinalueiltaan. Maailmanlaajuisesti laji luokitellaan silmälläpidettäväksi ja sen kanta on laskeva. Uhkana ovat saasteet, metsästys, kalastus, liikenne ja elinympäristöjen muuttuminen.

Saukko kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Saukkoja on palautettu 2000-luvulla takaisin luontoon Saksassa ja Hollannissa.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen uusittuun saukkotarhaan muutti nuori saukkopariskunta kesällä 2021. Naaras Lumo tuli Nordens Arkin eläintarhasta Ruotsista ja uros Tristan saapui Zürichin eläintarhasta. Saukkotarhaan tehtiin mittavassa remontissa muun muassa entistä isompi vesiallas, jossa saukon sukeltelua voi katsella lasin lävitse.

Saukot saattavat olla joskus täysin näkymättömissä, sillä niiden päivärytmiin kuuluu lepohetkiä, jotka voivat olla mihin aikaan päivästä tahansa. Kesällä saukot voivat sukellella altaassaan tai laskea puroa pitkin vesiliukumäkeä – talvella mäkeä lasketaan lumirinteestä.