Sininuolimyrkkysammakko

Pienet ja kirkkaan siniset sininuolimyrkkysammakot ovat kotoisin pieneltä alueelta Surinamista, Sipaliwini-savannilta. Sammakot lisääntyvät pienillä, savannin keskellä olevilla sademetsän jäänteillä ja viihtyvät pienten purojen tuntumassa.

Jokainen sammakko on väritykseltään yksilöllinen!

Nuolimyrkkysammakoiden nimi tulee Etelä-Amerikan Choco-intiaanien tavasta myrkyttää metsästysnuoltensa kärkiä nuotiolla käristettävän sammakon ihosta erittyvässä myrkyssä. Sammakko itse käyttää myrkkyään pedoilta suojautumiseen. Kirkas väri jää syöjän mieleen merkkinä pahasta mausta.

Suojelu

Sininuolimyrkkysammakko on harvinainen pienen levinneisyysalueensa, sopivan elinympäristön kaventumisen ja keräilyn takia. Sininuolimyrkkysammakkoa pidettiin vaarantuneena, kunnes se määriteltiin laajemmalla alueella elävän lajin yhdeksi värimuodoksi, jolloin uhanalaisuusluokituskin muuttui, eikä sitä pidetä tällä hetkellä erityisen uhattuna.

Maailman sammakkoeläimiä uhkaa maailmanlaajuinen sukupuuttoaalto. Etenkin saasteet, ilmastonmuutos, UV-säteilyn lisääntyminen ja sammakoiden keskuudessa leviävä sienitauti ovat saaneet sammakot ahtaalle. Sammakoiden puolesta tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Osallistu sammakkoeläinten suojeluun!

Korkeasaaressa

Trooppisessa Amazonia-talossa kirkkaanvärisiä nuolimyrkkysammakoita voi ihailla lähietäisyydeltä. Sammakoille kasvatetaan talon takahuoneessa banaanikärpäsiä. Kärpäset on jalostettu lentotaidottomiksi, mutta ne ovat kovia hyppimään, joten sammakoilla riittää sopivasti haastetta ja virikettä kärpästen pyydystämisessä.

Sammakon myrkky on peräisin sen syömistä sademetsän niveljalkaisista. Eläintarhassa se syö eri ravintoa, eikä siksi ole juurikaan myrkyllinen.