Sinivälskäri

Sinivälskäri on Karibianmerellä elävä biofluoresentti kala, eli se hohtaa kirkkaana ultraviolettivalon alla. Se on kasvinsyöjä: lajin ravintoa ovat monenlaiset pohjalevät ja välillä meriruoho. Se saatttaa syödä levää myös muiden kalojen päältä niitä puhdistaen, merkittävä kilpailija ravinnosta ovat merisiilit. Sinivälskärit voivat liittoutua muiden välskärikalojen kanssa ryöstääkseen koralliahventen vartioimia leväläikkiä.

Poikasten ja nuorten sinivälskärien väritys on keltainen.

Nuoret sinivälskärit ovat yksineläjiä, aikuiset muodostavat yleensä muiden lajien kanssa parvia hyödyntääkseen joukkovoimaa levävaltauksiin. Alueelliset sinivälskärit ovat usein aggressiivisia saman lajin tai saman suvun yksilöitä kohtaan. Sosiaaliseen käytökseen vaikuttavat ulkopuoliset olosuhteet, esiierkiksi koralliahventen ja lajitoverien määrä sekä kalayksilön elämänvaihe. Kutu tapahtuu pareissa, jota varten väliaikaisesti valkopäinen koiras valtaa alueen meren pohjasta.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi, vaikka alueellista vähenemistä on tapahtunut lemmikiksi keräilyn johdosta. Lajia kalastetaan paljon etenkin Haitilla ja Jamaikalla, mutta sinivälskäreitä elää kuitenkin myös suojelualueilla. Suuri osa sinivälskäreistä elää koralliriutoilla, joiden tulevaisuutta uhkaa poikkeuksellisen lämmin merivesi sekä ihmistoiminnan laajamittaisuus.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Sinivälskärit asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa.