Skorpionilukki

Skorpionilukit ovat hämähäkkien, skorpionien ja lukkien sukulaisia. Ne ovat täysin harmittomia ja viihtyvät parhaiten pimeissä ja suojaisissa paikoissa. Korkeasaaressa asuva laji on kotoisin Afrikan keskiosista, Keniasta ja Tansaniasta. Se viihtyy kiipeillen luolissa, kallionhalkeamissa ja kaatuneiden puiden alla. Skorpionilukki ei ole myrkyllinen.

Skorpionilukit syövät sirkkoja sekä suuria hyönteisiä. Neljästä raajaparista ensimmäiset ovat kehittyneet siimamaisiksi, jopa yli 15 senttiä pitkiksi tunnusteluelimiksi, joilla eläin löytää saaliinsa, selvittää sen koon ja liikkeen suunnan. Nopealiikkeinen skorpionilukki saa saaliin helposti kiinni ja vahvoilla leuoilla se pystyy murskaamaan isonkin hyönteisen.

Naaras kantaa munia takaruumiinsa alla ja pieniä poikasia selässään. Poikaset pysyttelevät emon mukana muutamasta päivästä pariin viikkoon, ja ensimmäisen nahanluonnin jälkeen ne aloittavat itsenäisen elämän.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ei ole määritellyt lajille uhanalaisuusluokitusta.

Korkeasaaressa

Skorpionilukkeja elää vapaana Korkeasaaren trooppisissa taloissa, mutta piileskelevän luonteensa vuoksi niitä on vaikea huomata. Kannattaa kurkata seinien rakosiin sekä kylttien taakse! Skorpionilukkeja voi nähdä Africasia-talossa myös muiden eläinten terraarioissa.