Soutpansberginvyölisko

Soutpansberginvyölisko on yksi kookkaimmista vyöliskolajeista. Se on päiväaktiivinen, mutta perusluonteeltaan arka ja piileskelevä. Se viihtyy kallioiden ja kivien koloissa ja mahtuu ahtaisiinkin rakoihin. Oleskelupaikat ovat usein lähellä vettä ja kasvillisuutta. Laji on kotoisin Soutpansberg-vuoriston alueelta Etelä-Afrikan koillisosasta.

Kivikkoinen ja kallioinen savanni on soutpansberginvyöliskon elinympäristöä. Ravintonaan laji käyttää toukkia, sirkkoja, kuoriaisia ja muita selkärangattomia sekä pieniä selkärankaisia, kuten pieniä liskoja ja pieniä jyrsijöitä. Nahkapanssari auttaa vyöliskoja suojautumaan vihollisilta.

Tieteellisen nimensä Smaug-vyöliskojen suku on saanut Tolkienin kirjojen lohikäärmeen mukaan.

Suojelu

Soutpansberginvyölisko lähimpine sukulaisineen luokitellaan elinvoimaisiksi. Kanta on vakaa ja levinneisyysalueella on useita suojelualueita. Etenkin aiemmin soutpansberginvyöliskoa ja sen lähisukulaisia on kerätty luonnosta ja myyty lemmikkiliskoiksi. Nykyään laji kuuluu CITES-sopimuksen II-liitteeseen, eli kansainvälinen kauppa on luvanvaraista: vientilupa sekä alkuperäistodistus vaaditaan.

Korkeasaaressa

Laji saatiin Korkeasaareen elokuussa 2023 Amsterdamin eläintarhasta. Vuonna 2020 syntynyt soutpansberginvyölisko asuu Africasia-talon kuivalla puolella terraariossa.

Aikaisemmin Korkeasaaressa on asunut samaan sukuun kuuluvia isovyöliskoja (Smaug giganteus).