Vähäaasianokahiiri

Vähäaasianokahiiret elävät vain pienellä alueella Etelä-Turkin rannikolla. Niiden suurista korvista haihtuu paljon lämpöä kuumina päivinä. Okahiiren selässä törröttää rivi okamaisia karvoja, jotka tekevät pienestä jyrsijästä vaikeasti nieltävän saaliin. Hiiri voi huijata saalistajaansa pudottamalla pätkän häntäänsä hämäykseksi. Okahiiret ovat sosiaalisia ja elävät isoissa ryhmissä.

Okahiiriä on yhteensä 14 lajia Afrikassa ja Vähä-Aasiassa.

Suojelu

Jos vähäaasianokahiiri on oma lajinsa, se on suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Parhaillaan selvitetään, onko se kuitenkin samaa lajia yleisen koillisafrikkalaisen okahiiren kanssa. Toistaiseksi hiiriä pidetään varalla kymmenessä eurooppalaisessa eläintarhassa. Korkeasaari sai ensimmäiset hiirensä Colchesterin eläintarhasta Englannista vuonna 2007 ja koska on kyse hiiristä, jälkikasvua ei ole tarvinnut kauaa odotella.

Vähäaasianokahiiri elää hyvin harvinaisena Turkissa – tai on yleisemmän afrikkalaisen hiirilajin populaatio.

Korkeasaaressa

Okahiiret asuvat Korkeasaaressa Africasia-talon terraariossa. Hiiret ovat hämäräaktiivisia, joten niiden puuhia voi parhaiten seurata aamutuimaan tai illansuussa. Terraarion tasaisen lämmön ansiosta ne ruokailevat myös päiväsaikaan, toisin kuin Turkin kuumuudessa, jossa ne odottavat illan viilenemistä ennen ilta-aterialle ryhtymistään.