Varpuspöllö

Vain vähän pikkulintua isompi varpuspöllö on yksi maailman pienimmistä pöllöistä. Varpuspöllö on yleensä paikkalintu, joka elää Euraasian pohjoisimmissa osissa ja Keski-Euroopassa vuoristometsissä. Linnun väritys on selkäpuolelta tummanruskea vaalein laikkuin, vatsapuoli on vaaleampi. Sillä on kirkkaankeltaiset, tuimailmeiset silmät.

Varpuspöllöt voivat talvisin vaeltaa jopa Espanjaan saakka.

Varpuspöllö suosii erämetsiä ja asumattomia vuoristometsiä, viihtyen erityisesti havupuissa. Se pesii puunkoloissa tai vanhoissa tikankoloissa, myös sopivankokoisessa pöntössä.

Varpuspöllö metsästää innokkaimmin hämärässä. Se on pienestä koostaan huolimatta sähäkkä peto, joka pystyy nappaamaan lähes itsensä kokoisen pikkulinnun saaliikseen. Se saattaa käyttää pikkulinnun pönttöä talvivarastonaan: se voi täyttää koko pöntön kattoa myöten tappamillaan pikkulinnuilla ja pikkujyrsijöillä, joita se varastoi pahan päivän varalle.

Suojelu

Aiemmin varpuspöllöä pidettiin harvinaisena, mutta sittemmin havainnoinnin ja lajintuntemuksen parannuttua lajia on pidetty varsin yleisenä. Maailmanlaajuisesti lajin arvioidaan olevan elinvoimainen, mutta vuoden 2019 Suomen uhanalaisuusarvioinnissa sen tilanne on arvioitu vaarantuneeksi. Kanta on pienentynyt ja metsäluonnon muutokset uudistus- ja hoitotoimenpiteiden seurauksena haittaavat lajin elinvoimaisuutta.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren varpuspöllö on tullut eläintarhaan luonnosta loukkaantuneena. Se ei kuntoutunut Villieläinsairaalassa niin hyvin että se pärjäisi enää luonnossa.