Avoinna tänään 10–18

Korkeasaaren dinosaurukset

Korkeasaaressa voi kesäkuun alusta alkaen kohdata aidonkokoiset, liikkuvat ja ääntelevät dinosaurukset silmästä silmään! Dinosaurukset asuttavat omaa jura- ja liitukauden aluettaan, josta ne eivät karkaa muiden eläintarhan eläinten joukkoon. Korkeasaaressa opitaan dinosaurusten kautta, miten elämä maapallolla sopeutuu muutoksiin, mitkä nykyeläimet polveutuvat hirmuliskoista ja verrataan tuttujen eläinten ominaisuuksia maapalloa aikanaan hallinneisiin matelijoihin. Muinaiset matelijat ovat tavattavissa eläintarhan aukioloaikoina 1.6.-20.10.2024 Korkeasaaren pääsylipun hinnalla.

Mitä näyttelyssä on?

Dinosauriosmexicon tuottama suuri, lähes kolmenkymmenen dinosauruksen näyttely on ollut aiemmin esillä Euroopassa vain kahdessa tiedekeskuksessa. Jokainen dinosaurus on luotu perusteellisen tutkimuksen pohjalta. Massiivisimpien petojen, kuten Tyrannosaurus rexin hampaat hamuavat saalista neljän metrin korkeudella ja häntä yltää yhdeksän metrin päähän. Edustettuina ovat myös pienimmät, alle metrin mittaiset dinosaurukset, joilla nykytietämyksen mukaan olisi ollut lämmittävä höyhenpeite.

Dinosaurukset katosivat – lintuja lukuun ottamatta – joukkosukupuutossa 66 miljoonaa vuotta sitten, minkä jälkeen nisäkkäät runsastuivat. Ihmislaji on kehittynyt vasta noin 250 000 vuotta sitten.

Asteroidi muutti elämää maapallolla

Dinosaurukset hallitsivat maapallolla noin 170 miljoonaa vuotta. 66 miljoonaa vuotta sitten Meksikonlahdelle törmäsi asteroidi, jonka törmäyksessä ilmakehään lentänyt pöly pimensi auringonvalon kuukausiksi ja ilmasto alkoi viilentyä. Kasvinsyöjille ei riittänyt enää ravintoa, eikä pian lihansyöjillekään.

Dinosaurukset hävisivät lukuun ottamatta pieniä höyhenpeitteisiä dinosauruksia, joita kutsumme nykyään linnuiksi. Pienet nisäkkäät sopeutuivat hyvin uusiin olosuhteisiin ja tuhon jälkeen maapallolla alkoi nisäkkäiden aikakausi. Suomumatelijat eli liskot, käärmeet ja matoliskot ovat matelijoiden suurin nykyään elävä ryhmä. Krokotiilieläimiä oli paljon jo dinosaurusten aikaan ja nykyisin elävistä eläimistä krokotiilit ovat lintujen lähimpiä sukulaisia. Kilpikonnat ovat kehittyneet triaskaudella, mutta niiden asema matelijoiden sukupuussa ei ole täysin selvillä.

Voiko sukupuuttoja estää?

Dinosaurukset hävisivät, sillä niillä ei ollut aikaa sopeutua nopeaan olosuhteiden muutokseen. Nykyään luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävästi ihmisen toiminnan vuoksi. Luonnon monimuotoisuus on tärkeää, sillä se auttaa eliöitä sopeutumaan muutoksiin ja lieventää myös luonnonkatastrofien vaikutusta. Eläintarhat säilyttävät lajeja geneettisesti monimuotoisina ja osallistuvat lajien suojeluun niiden elinympäristöissä.

Sinä voit auttaa luontoa! Osta harkiten ja kestävää, kierrätä, älä heitä ruokaa roskikseen, syö enemmän kasviksia, kitke vieraslajeja, valvo lemmikkisi ulkoilua ja säästä energiaa. Myös vierailemalla Korkeasaaressa tuet uhanalaisten lajien suojelua – kiitos!

Tule tapaamaan dinosauruksia Korkeasaareen!

Dinosauruksia pääset katsomaan normaalilla eläintarhan pääsylipun hinnalla 1.6.-20.10.2024 eläintarhan aukiolojen mukaisesti. Pääsylipun voit ostaa ennakkoon verkkokaupasta tai paikan päältä lipunmyynnistämme. Helpoiten Korkeasaareen pääset Rautatieasemalta bussilla numero 16, tai Kauppatorilta vesibussilla.

Korkeasaaren kaupasta löydät tänä kesänä eläinaiheisten ostosten lisäksi myös erilaisia dinosaurustuotteita. Kauppa on avoinna Laivarannassa joka päivä eläintarhan aukiolojen mukaisesti. Myös Korkeasaaren ravintolat palvelevat päivittäin eläintarhan vierailijoita aina sulkemisaikaan saakka. Katso tarkemmat tiedot:

Hinnat Aukioloajat Saapuminen

Uusia kuvia

Uusia videoita