Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari


 
Lux Korkeasaari tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, ja valaisee samalla lumileopardien tulevaisuutta! Lux Korkeasaari järjestetään 25.12.2021-9.1.2022., jolloin eläintarha on avoinna päivittäin kello 10-19. Eläintarhan asukkaat ovat parhaiten nähtävissä päivällä valoisan aikaan, kun taas tapahtuman valoteokset pääsevät oikeuksiinsa parhaiten illan hämärtyessä. Jokaisesta ostetusta pääsylipusta ja vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitamme euron lumileopardien suojeluun! Noudatamme Lux Korkeasaaren järjestämisessä vallitsevia koronarajoituksia, joista johtuen aikataulut voivat vielä muuttua.

Reitti ja valoteokset

Reitti, aikataulut ja valoteokset julkaistaan tällä sivulla syksyn aikana. Ilmainen kartta on saatavilla tapahtuman aikana lipunmyynnistä.

Miten eläimet reagoivat valoihin?
Eläinten hyvinvointi on Korkeasaaren eläintarhan toiminnan perusarvo, joka ohjaa toimintaamme ja työtämme joka päivä, myös tapahtumasuunnittelussa. Lux Korkeasaaren valaistus ja teokset on suunniteltu siten, että ne eivät häiritse eläimiä. Eläinten vointia ja käytöstä seurataan päivittäin ja tarvittaessa valaistusta muutetaan.

Lähes kaikki Korkeasaaren eläimet ovat syntyneet eläintarhoissa, joten ne ovat tottuneet ihmisiin ja kaupungin ääniin. Eläimillä on Korkeasaaressa mahdollisuus vetäytyä halutessaan piiloon ja suojaan. Osa eläimistä käy lajilleen tyypillisesti pimeän tullen nukkumaan, mutta toiset eläimet ovat aktiivisimmillaan nimenomaan hämärässä ja viileällä säällä.

Lumileopardien suojelu

Lumileopardi

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Viime talvena järjestetyssä ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa keräsimme lumileopardien suojeluun yli 15 000 euroa!

Ensimmäisessä Lux Korkeasaaressa kerätyt varat käytettiin lajin ja sen elinalueiden kenttätutkimukseen rahoittamalla GPS-pannoitusta. Korkeasaaressa kerätyin varoin on hankittu myös kannanseurannassa tarvittavia kameroita, sekä tutkittu luonnonvaraisista eläimistä saatuja näytteitä laboratoriossa ja siten selvitetty taudinaiheuttajia niiden populaatiossa. Myös suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Korkeasaaressa on analysoitu muun muassa leopardin pentujen ulosteita ja saatujen tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut.

Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Korkeasaaressa on 1960-luvulta lähtien syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa asuu yksi lumileopardi, vuonna 2017 ranskalaisessa eläintarhassa syntynyt uros. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Saapuminen

Bussi
Helsingin seudun liikenteen bussi 16 liikennöi Rautatientorilta Korkeasaaren lipunmyynnin eteen kolme kertaa tunnissa. Bussit 50 ja 59 liikennöivät Pasilan suunnasta Kalasataman metroaseman kautta Koksikadulle, lyhyen kävelymatkan päähän Korkeasaaren lipunmyynnistä. Busseilla 55, 56, 500 ja 510 on pysäkit Kalasatamassa.

Metro
Kalasataman metroasema on Korkeasaaren lähin pysäkki. Kilometrin matka Kalasatamasta Korkeasaareen taittuu Isoisänsillan kautta kävellen vartissa.

Polkupyörä
Oikaise Kalasatamasta tai Sörnäisistä Isoisänsiltaa pitkin Korkeasaaren lipunmyynnin viereen! Kalasataman metrolta matkaa on noin kilometri, joka menee pyörin yhdessä hujauksessa. Korkeasaaren lipunmyynnin luona on parkit polkupyörille.

Oma auto
Ajoreitti Korkeasaareen kulkee Itäväylän kautta. Autolla pääsee Mustikkamaan ulkoilualueen pysäköintialueelle, josta on noin 400 metrin kävelyreitti Korkeasaaren lipunmyyntiin. Maastopysäköinti Mustikkamaan ulkoilu- ja huoltoteiden varsilla on kiellettyä, sillä se tukkii bussin sekä mahdollisten hälytysajoneuvojen kulkuväylän. Parkkipaikkoja on rajoitetusti, suosittelemme käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä. Kalasatamassa, noin vartin kävelymatkan päässä Korkeasaaresta, on kauppakeskus REDI, jonka parkkihallissa on lähes 2000 parkkipaikkaa. Katso ajo-ohjeet ja pysäköinnin ehdot REDIn nettisivulta. Liikuntaesteiset on mahdollista tuoda autolla lipunmyynnin luo (Mustikkamaanpolku 12).

Vinkkejä Lux Korkeasaari -vierailuun

Nauti upeasta valaistuksesta
Päivällä koko saari on avoinna, mutta illan hämärtyessä yleisö ohjataan tunnelmalliselle Lux Korkeasaari -reitille. Pysyttelethän reitillä, pimeässä saaren kallioinen maasto voi olla vaarallinen.

Kunnioita eläimiä
Hämäräeläimillä on hyvä näkö myös pimeässä, joten ethän kiusaa niiden silmiä taskulampuilla tai salamavaloilla! Osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin, eivätkä ne siksi ole nähtävillä. Lemmikkieläinten tuominen, eläinten ruokinta ja muu häiritseminen on kielletty, kuten Korkeasaaressa muulloinkin. Suoja-aitoja ei saa ylittää eikä niille saa nousta. Tupakointi on sallittua vain siihen merkityillä paikoilla.

Grillit käytössäsi
Pukin ja Karhun grillit ovat kaikkien vierailijoiden käytössä eväiden grillausta varten. Lajittelethan jätteesi kierrätyspisteissä, pidetään saari siistinä! Omat virvoitusjuomat on tuotava muovipulloissa.

Ongelmatilanteet
Löytötavaroita voi tiedustella Mustikkamaan lipunmyynnistä 050 3525989. Sama numero toimii myös Korkeasaaren omana hätänumerona. Ensiapupiste löytyy Mustikkamaan lipunmyynnistä.

Yhteistyössä

   

Korkeasaari oli talvena 2019-2020 ensi kertaa mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalissa järjestämällä oman sateliittitapahtuman. Ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa vieraili yhteensä yli 25 000 asiakasta.

Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.