Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari

 


Lux Korkeasaari tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, ja valaisee samalla lumileopardien tulevaisuutta! Korkeasaaren kiertävällä, tunnelmallisella reitillä eläintarhan yli satavuotinen historia ja merellinen luonto heräävät henkiin valoteoksina. Lux Korkeasaari on osa Lux Helsinki -valotapahtumaa.

Aukioloajat

Lux Korkeasaaren valoteokset ovat koettavissa 26.12.2022-8.1.2023. Tapahtuman aikana Korkeasaari on avoinna kello 10 – 19, sisäänpääsy suljetaan tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Eläintarhan asukkaat ovat parhaiten nähtävissä päivällä valoisan aikaan, kun taas tapahtuman valoteokset pääsevät oikeuksiinsa parhaiten illan hämärtyessä.

Pääsyliput

Lux Korkeasaaressa on voimassa Korkeasaaren normaali lippuhinnasto. Valotaidetta pääset katsomaan myös Korkeasaaren vuosikortilla. Jokaisesta ostetusta pääsylipusta ja vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitamme euron lumileopardien suojeluun!

Verkkokauppa

Valoteokset

Lux Korkeasaari / TENTACLES

TENTACLESFilthy Luker & Pedro Estrellas (GBR)

Filthy Luker ja Pedro Estrellas tekevät intohimolla kekseliästä designia, tilataidetta ja ilkikurisia väliintuloja. Puhallettaviin teoksiin erikoistunut kaksikko on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisen katutaiteen kentällä elämää suuremmilla tilateoksillaan ja anarkistisella huumorillaan. Pop-up-installaatioiden eeppiset mittakaavat, surrealismi ja suorastaan naurettavat aiheet kääntävät päitä ja saavat hymyn huulille. Korkeasaaressa nähdään kaksikon lonkeroteos Tentacles.

Taiteilijat ovat työskennelleet osana huippuunsa hiottua Designs in Air -kollektiivia yli 20 vuoden ajan. Designs in Air tuottaa kauniita, huolellisesti rakennettuja installaatioita tehokkaasti ja taidolla erilaisiin kohteisiin ympäri maailmaa.

Lux Korkeasaari / LIGHT BEINGS

LIGHT BEINGSAnna Björklund (FIN)

“Teippaan mustaa jätesäkkiä ikkunoihin ja vedän pimennysverhot kiinni. Peittääkseni oven karmit kiinnitän kankaan oven päälle. Teippaan palohälyttimen ja reitittimen valot peittoon. Suljen kattovalot. Istun pimeydessä ja käytän sormia silminäni kunnes huomaan, kuinka valo luikertelee pienistä raoista sisään, kietoutuu sormieni ympärille, hyppelehtii katon rajassa ja valuu seiniä pitkin lattialle. Nappaan siitä kiinni ja taivuttelen sen palmuvehkan ympärille. Otan toisen, jonka käärin pienelle mytylle ja sijoitan lattialle.”

Anna Björklundin kaksikanavainen videoteos Light Beings on kuvattu taiteilijan rakentamilla neulanreikäkameroilla. GIF:mäiset videot esittävät valon kolmiulotteisena elävänä olentona. Teoksen välityksellä taiteilija houkuttelee katsojia pohtimaan valon olemusta ja ominaisuuksia.

Björklund on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja Suomen valokuvataiteen museon kuraattori.

Lux Korkeasaari / KOSKI

KOSKIJukka Huitila (FIN)

“Olen kahlannut koskia, uinut koskissa ja laskenut niitä kajakilla. Koskessa aistit herkistyvät.“

Jukka Huitilan projekteihin kuuluu paikkasidonnaisia teoksia, valoarkkitehtuuria, immersiivisiä esityksiä sekä näyttämötaidetta. Valon ja luonnon suhde sekä vapaana virtaavat kosket ovat keskeisiä teemoja Huitilan teoksissa.

Jukka Huitila on Rovaniemellä asuva visualisti ja valotaiteilija.

KOSKI on osa Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa.

Lux Korkeasaari / KUKKUU-KYLÄ

KUKKUU-KYLÄGhost Project (FIN)

Kun linnut lentävät talveksi etelän lämpöön, jää heiltä kämppä tyhjäksi – tai niinhän sitä luulisi.

Jääkö nuori polvi sittenkin pitämään kotia yllä ja järjestää siinä sivussa vuosisadan bileet? Vai muuttaako joku ihan muu tyhjiksi jääneisiin linnunpönttöihin syksyllä?
Kukkuu-kylä on leikkisä ja mielikuvitusta ruokkiva valotaideteos, joka pohtii yhteisöllisyyttä.

Oletko koskaan pohtinut, mitä kodissasi tapahtuu, kun et itse ole paikalla?

Miten eläimet reagoivat valoihin?

Eläinten hyvinvointi on Korkeasaaren eläintarhan toiminnan perusarvo, joka ohjaa toimintaamme ja työtämme joka päivä, myös tapahtumasuunnittelussa. Lux Korkeasaaren valaistus ja teokset on suunniteltu siten, että ne eivät häiritse eläimiä. Eläinten vointia ja käytöstä seurataan päivittäin ja tarvittaessa valaistusta muutetaan.

Lähes kaikki Korkeasaaren eläimet ovat syntyneet eläintarhoissa, joten ne ovat tottuneet ihmisiin ja kaupungin ääniin. Eläimillä on Korkeasaaressa mahdollisuus vetäytyä halutessaan piiloon ja suojaan. Osa eläimistä käy lajilleen tyypillisesti pimeän tullen nukkumaan, mutta toiset eläimet ovat aktiivisimmillaan nimenomaan hämärässä ja viileällä säällä.

Valaistuksen energiatehokkuus

Korkeasaari käyttää vihreää sähköä, joka perustuu uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Lux Korkeasaaren valaistuksen arvioitu energiankulutus on noin 36 kW tunnissa. Lux Korkeasaaren aluevalaistus on toteutettu turvallisilla ja energiatehokkailla LED-valaisimilla, jotka toimivat ajastimilla. Osa Korkeasaaren normaalista aluevalaistuksesta on sammutettu tapahtuman ajaksi.

Aikataulut

Eläinten ruokinnat

Ruokintojen aikana opas on paikalla kertomassa, mitä Korkeasaaren eläimille ja niiden lajitovereille luonnossa kuuluu. Eläintarhan asukkaat ovat parhaiten nähtävissä päivällä valoisan aikaan, sillä osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin.

11:00 Pikkumangusti (Africasia-talossa)
12:00 Kissalaakson päivittäin vaihtuva laji
13:00 Amazonia-talon päivittäin vaihtuva laji
14:00 Visentti
15:00 Suokukko (Borealia-talossa)
16:00 Huulipekari

Eläintalot

Amazonia ja Africasia valaistaan tunnelmallisesti Lux Korkeasaaren kunniaksi ja ne ovat avoinna koko tapahtuman ajan. Eläimet käyvät aikaisin nukkumaan, joten liikuthan rauhallisesti.
Hämärätalo on avoinna kello 19 asti.
Borealia-talo on avoinna kello 16 asti.
Apinalinnan sisätila on avoinna kello 16 asti.

Ruokaa ja juomaa

Korkeasaaressa sijaitsevat ravintolat Karhu sekä Pukki palvelevat Lux Korkeasaaren ajan päivittäin, ja myös Mustikkamaalla lipunmyynnin yhteydessä sijaitseva Bistro Bron on avoinna. Ravintola Karhun lohikeitosta lahjoitetaan suojeluun 1 € / myyty annos.

Ravintola Karhu: avoinna klo 10 – 19
Ravintola Pukki: avoinna klo 14 – 19
Bistro Bron: avoinna klo 10 – 19
Viimeiset tilaukset keittiöstä kello 18:30.

Karhulinnalta ja Amazonian aulasta löydät lämpimät sisätilat, jossa voit syödä omia eväitä. Lisäksi eläintarhan alueella on useita grillauspaikkoja käytössäsi valoisaan aikaan. Kota on avoinna iltaan asti.

Suojelutuotteet

Voit tukea lumileopardien suojelua myös ostamalla suojelutuotteita Korkeasaaressa! Heijastimia myydään Lux Korkeasaaren aikana Mustikkamaan lipunmyynnissä sekä eläintarhan ravintoloissa. Heijastimien hinta on 9,50 € / kpl, josta lahjoitetaan 5 € lumileopardien suojeluun. Löydät lipunmyynnistä myös erilaisia lumileopardipehmoleluja, joiden hinnasta lahjoitetaan myös 5 € suojeluun. Ravintola Karhun lohikeitosta lahjoitetaan suojeluun 1 € / myyty annos.

Lumileopardi-heijastin Lohikeitto


Lumileopardien suojelu

Lumileopardi

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5 500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa keräsimme lumileopardien suojeluun 15 000 euroa, ja toisella kertaa yli 30 000 euroa!

Lux Korkeasaaressa kerätyt varat on käytetty lumileopardin ja sen elinalueiden kenttätutkimukseen rahoittamalla GPS-pannoitusta. Korkeasaaressa kerätyin varoin on hankittu myös kannanseurannassa tarvittavia kameroita, sekä tutkittu luonnonvaraisista eläimistä saatuja näytteitä laboratoriossa ja siten selvitetty taudinaiheuttajia niiden populaatiossa. Myös suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa osallistutaan kissapetojen parempaan tunnistamiseen luonnossa tähtäävään riistakameratutkimukseen.

Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Korkeasaaressa on 1960-luvulta lähtien syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa asuu yksi lumileopardi, vuonna 2017 ranskalaisessa eläintarhassa syntynyt uros. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Tee lahjoitus tai perusta oma keräys lumileopardien suojelemiseksi!

Saapuminen

Korkeasaareen pääset kätevästi bussilla numero 16 tai metrolla Kalasataman pysäkiltä. Katso täältä tarkemmat saapumisohjeet!
Omalla autolla Korkeasaareen saapuessa kannattaa suunnata Kalasataman kauppakeskus Redin parkkihalliin, jossa Korkeasaaren asiakkaat voivat pysäköidä autonsa koko eläintarhavierailun ajaksi kolmella eurolla. Edun saa eläintarhan lipunmyynnistä vierailun yhteydessä pyydettävällä hyvityslipukkeella. Taskuparkki-sovellusta käyttävien tulee ottaa kameratunnistus pois päältä ennen parkkihalliin ajamista, muutoin sovellus veloittaa normaalin hinnan pysäköinnistä. Kauppakeskus Redistä on noin 10 minuutin kävelymatka Korkeasaaren lipunmyyntiin.

Liikuntaesteiset on mahdollista tuoda autolla lipunmyynnin luo. Maastopysäköinti Mustikkamaalla on kielletty.

Vinkkejä Lux Korkeasaari -vierailuun

Nauti upeasta valaistuksesta
Päivällä koko saari on avoinna, mutta illan hämärtyessä yleisö ohjataan tunnelmalliselle Lux Korkeasaari -reitille. Pysyttelethän reitillä, pimeässä saaren kallioinen maasto voi olla vaarallinen.

Kunnioita eläimiä
Hämäräeläimillä on hyvä näkö myös pimeässä, joten ethän kiusaa niiden silmiä taskulampuilla tai salamavaloilla! Osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin, eivätkä ne siksi ole nähtävillä. Lemmikkieläinten tuominen, eläinten ruokinta ja muu häiritseminen on kielletty, kuten Korkeasaaressa muulloinkin. Suoja-aitoja ei saa ylittää eikä niille saa nousta. Tupakointi on sallittua vain siihen merkityillä paikoilla.

Ongelmatilanteet
Mustikkamaan lipunmyynin numero 050 352 5989 toimii Korkeasaaren omana hätänumerona ja ensiapupiste löytyy Mustikkamaan lipunmyynnistä. Listaamme kaikki löytötavarat eOmistaja-palveluun.

Yhteistyössä

   

Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.