Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari

 

 

Korkeasaari on tänä talvena ensi kertaa mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalissa. Tuomme valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan ja luomme samalla valoisampaa tulevaisuutta lumileopardeille. Jokaisesta tapahtumaan ostetusta pääsylipusta lahjoitamme euron lumileopardien suojeluun!

Tapahtumassa on voimassa Korkeasaaren normaali lippuhinnasto. Korkeasaaren vuosikortilla pääset myös Lux Korkeasaari -tapahtumaan. Eläintarha on avoinna 25.12.2019-3.1.2020 kello 10-18 ja 4.-8.1.2020 kello 10-20. Sisäänpääsy suljetaan tuntia ennen eläintarhan sulkemista.

 

Lumileopardien suojelu

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Lahjoitetuilla varoilla on hankittu kannanseurannassa tarvittavia gps-pantoja ja tutkittu luonnonvaraisten lumileopardien taudinaiheuttajia. Lue lisää lumileopardien suojelusta.

Lumileopardi oli pitkään Korkeasaaren tunnuseläin. 1960-luvulta lähtien saarella on syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää myös luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Korkeasaaressa on analysoitu muun muassa leopardin pentujen ulosteita ja saatujen tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut.

Valoteokset ja reitti

Lux Korkeasaaren valaistu reitti, taiteilijat ja valoteokset julkaistaan joulukuussa!

Eläinten ruokinnat

11:00 Pikkumangustit
12:30 Kissalaakso, vaihtuva laji
13:00 Amazonia, vaihtuva laji
14:00 Metsäpeura
15:00 Milu
16:00 Visentti
17:00 Villisika
* 18:00 * Vierailu hyönteiskasvattamoon
* 19:00 * Lehtopöllö

* Huom! Kello 18 vierailu hyönteiskasvattamoon ja kello 19 lehtopöllön ruokinta järjestetään vain 4. – 8.1.2020, jolloin Korkeasaari on avoinna kello 20 asti.

Ruokaa ja juomaa

Karhulinnalla sijaitseva Ravintola Karhu palvelee joka päivä eläintarhan aukioloaikojen mukaan. Viimeiset ruokatilaukset voi tehdä tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Karhulinnalta löydät myös lämpimän sisätilan, jossa voit syödä omia eväitä. Myös Korpi-alueella olevassa Kodassa pääset syömään eväitäsi sisätiloissa, ja voit myös grillata!

Saapuminen

Bussi
Helsingin seudun liikenteen bussi 16 liikennöi Rautatientorilta Korkeasaaren lipunmyynnin eteen kolme kertaa tunnissa. Bussit 50 ja 59 liikennöivät Pasilan suunnasta Kalasataman metroaseman kautta Koksikadulle, lyhyen kävelymatkan päähän Korkeasaaren lipunmyynnistä. Busseilla 55, 56, 500 ja 510 on pysäkit Kalasatamassa.

Metro
Kalasataman metroasema on Korkeasaaren lähin pysäkki. Kilometrin matka Kalasatamasta Korkeasaareen taittuu Isoisänsillan kautta kävellen vartissa.

Polkupyörä
Oikaise Kalasatamasta tai Sörnäisistä Isoisänsiltaa pitkin Korkeasaaren lipunmyynnin viereen! Kalasataman metrolta matkaa on noin kilometri, joka menee pyörin yhdessä hujauksessa. Korkeasaaren lipunmyynnin luona on parkit polkupyörille.

Oma auto
Ajoreitti Korkeasaareen kulkee Itäväylän kautta. Autolla pääsee Mustikkamaan ulkoilualueen pysäköintialueelle, josta on noin 400 metrin kävelyreitti Korkeasaaren lipunmyyntiin. Maastopysäköinti Mustikkamaan ulkoilu- ja huoltoteiden varsilla on kiellettyä ja tukkii bussin sekä mahdollisten hälytysajoneuvojen kulkuväylän. Parkkipaikkoja on rajoitetusti. Suosittelemme käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä. Kalasatamassa, noin vartin kävelymatkan päässä Korkeasaaresta, on kauppakeskus REDI, jonka parkkihallissa on lähes 2000 parkkipaikkaa. Katso ajo-ohjeet ja pysäköinnin ehdot REDIn nettisivulta. Liikuntaesteiset on mahdollista tuoda autolla lipunmyynnin luo (Mustikkamaanpolku 12).

Vinkkejä tapahtumaan

Nauti upeasta valaistuksesta
Päivällä koko saari on avoinna, mutta illan hämärtyessä yleisö ohjataan tunnelmalliselle Lux Korkeasaari -reitille. Pysyttelethän reitillä, pimeässä saaren kallioinen maasto voi olla vaarallinen.

Kunnioita eläimiä
Hämäräeläimillä on hyvä näkö myös pimeässä, joten ethän kiusaa niiden silmiä taskulampuilla tai salamavaloilla! Osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin, eivätkä ne siksi ole nähtävillä. Lemmikkieläinten tuominen, eläinten ruokinta ja muu häiritseminen on kielletty, kuten Korkeasaaressa muulloinkin. Suoja-aitoja ei saa ylittää eikä niille saa nousta. Tupakointi on sallittua vain siihen merkityissä pisteissä.

Grillit käytössäsi
Pukin, Karhun ja Kodan grillit ovat kaikkien vierailijoiden käytössä eväiden grillausta varten. Lajittelethan jätteesi kierrätyspisteissä, pidetään saari siistinä! Omat virvoitusjuomat on tuotava muovipulloissa.

Ongelmatilanteet
Löytötavaroita voi tiedustella Mustikkamaan lipunmyynnistä 050 3525989. Sama numero toimii myös Korkeasaaren omana hätänumerona. Ensiapupiste löytyy Mustikkamaan lipunmyynnistä.


Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.