Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari


Lux Korkeasaari tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, ja valaisee samalla lumileopardien tulevaisuutta! Katso videolta tunnelmia viime talvelta.

Lumileopardien suojelu

Lumileopardi

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5 500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa keräsimme lumileopardien suojeluun 15 000 euroa, ja toisella kertaa yli 30 000 euroa!

Lux Korkeasaaressa kerätyt varat on käytetty lumileopardin ja sen elinalueiden kenttätutkimukseen rahoittamalla GPS-pannoitusta. Korkeasaaressa kerätyin varoin on hankittu myös kannanseurannassa tarvittavia kameroita, sekä tutkittu luonnonvaraisista eläimistä saatuja näytteitä laboratoriossa ja siten selvitetty taudinaiheuttajia niiden populaatiossa. Myös suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa osallistutaan kissapetojen parempaan tunnistamiseen luonnossa tähtäävään riistakameratutkimukseen.

Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Korkeasaaressa on 1960-luvulta lähtien syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa asuu yksi lumileopardi, vuonna 2017 ranskalaisessa eläintarhassa syntynyt uros. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Tee lahjoitus lumileopardien suojelun tukemiseksi!

Saapuminen

Korkeasaareen pääset kätevästi bussilla tai metrolla. Katso täältä tarkemmat saapumisohjeet!
Parkkipaikkoja on Mustikkamaalla rajoitetusti, joten suosittelemme käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä. Kalasatamassa, noin vartin kävelymatkan päässä Korkeasaaresta, on kauppakeskus REDI, jonka parkkihallissa on lähes 2000 parkkipaikkaa. Katso ajo-ohjeet ja pysäköinnin ehdot REDIn nettisivulta. Liikuntaesteiset on mahdollista tuoda autolla lipunmyynnin luo.

Vinkkejä Lux Korkeasaari -vierailuun

Nauti upeasta valaistuksesta
Päivällä koko saari on avoinna, mutta illan hämärtyessä yleisö ohjataan tunnelmalliselle Lux Korkeasaari -reitille. Pysyttelethän reitillä, pimeässä saaren kallioinen maasto voi olla vaarallinen.

Kunnioita eläimiä
Hämäräeläimillä on hyvä näkö myös pimeässä, joten ethän kiusaa niiden silmiä taskulampuilla tai salamavaloilla! Osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin, eivätkä ne siksi ole nähtävillä. Lemmikkieläinten tuominen, eläinten ruokinta ja muu häiritseminen on kielletty, kuten Korkeasaaressa muulloinkin. Suoja-aitoja ei saa ylittää eikä niille saa nousta. Tupakointi on sallittua vain siihen merkityillä paikoilla.

Ongelmatilanteet
Löytötavaroita voi tiedustella Mustikkamaan lipunmyynnistä 050 352 5989. Sama numero toimii myös Korkeasaaren omana hätänumerona. Ensiapupiste löytyy Mustikkamaan lipunmyynnistä.


Yhteistyössä

   

Korkeasaari on ollut kahteen kertaan mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalissa järjestämällä oman sateliittitapahtuman.

Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.