Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari


 

PERUTTU

Paikallisten koronarajoitusten vuoksi Lux Korkeasaarta ei voida järjestää helmikuussa 2021. Toivottavasti saamme ihailla Lux Korkeasaaren tuomaa valoa jälleen joulukuussa!

Lumileopardien suojelu

Lumileopardi

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Viime talvena järjestetyssä ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa keräsimme lumileopardien suojeluun yli 15 000 euroa!

Ensimmäisessä Lux Korkeasaaressa kerätyt varat käytettiin lajin ja sen elinalueiden kenttätutkimukseen rahoittamalla GPS-pannoitusta. Korkeasaaressa kerätyin varoin on hankittu myös kannanseurannassa tarvittavia kameroita, sekä tutkittu luonnonvaraisista eläimistä saatuja näytteitä laboratoriossa ja siten selvitetty taudinaiheuttajia niiden populaatiossa. Myös suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Korkeasaaressa on analysoitu muun muassa leopardin pentujen ulosteita ja saatujen tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut.

Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Korkeasaaressa on 1960-luvulta lähtien syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Tällä hetkellä Korkeasaaressa asuu yksi lumileopardi, vuonna 2017 ranskalaisessa eläintarhassa syntynyt uros. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona myös nuori uros on saanut nimen Lux.

Yhteistyössä

   

Korkeasaari oli talvena 2019-2020 ensi kertaa mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalissa järjestämällä oman sateliittitapahtuman. Ensimmäisessä Lux Korkeasaari -tapahtumassa vieraili yhteensä yli 25 000 asiakasta.

Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.