Lux Korkeasaari

LUX Korkeasaari


Korkeasaari on tänä talvena ensi kertaa mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalissa. Tuomme valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan ja luomme samalla valoisampaa tulevaisuutta lumileopardeille. Jokaisesta tapahtumaan ostetusta pääsylipusta lahjoitamme euron lumileopardien suojeluun!

Tapahtumassa on voimassa Korkeasaaren normaali lippuhinnasto. Korkeasaaren vuosikortilla pääset myös Lux Korkeasaari -tapahtumaan. Eläintarha on avoinna 25.12.2019 – 3.1.2020 kello 10 – 18 ja 4. – 8.1.2020 kello 10 – 20. Sisäänpääsy suljetaan tuntia ennen eläintarhan sulkemista.

Reitti ja valoteokset

Ilmainen kartta on saatavilla tapahtuman aikana lipunmyynnistä.

Lux Korkeasaari kartta

Lux Korkeasaari / LOVE

1. LOVEJouni Väänänen
Kirkkaissa väreissä hohtava LOVE on lempeä vastaisku vihapuheeseen, ilkeyteen ja väärin ymmärtämiseen. Love-sana on englanniksi yhtä aikaa kehotus, käsky ja rakkaus. Teos on jatkoa graffititaitelija Jouni Väänäsen noin 30 teoksen laajuiseen #Psykelove-sarjaan, joka levittää universaalisti resonoivaa rakkauden sanomaa.

“Vuoropuhelu erityisesti sosiaalisessa mediassa lähes aiheen kuin aiheen ympärillä on jo vuosia ottanut kovempia ja karkeampia sävyjä. Olemme samaan aikaan enemmän vuorovaikutuksessa toinen toistemme kanssa kuin koskaan aiemmin ja kuitenkin jatkuvasti enemmän erillään ja yksin. Mielestäni on korkea aika muuttaa kurssia. Siihen näillä teoksilla pyritään.”

90-luvun puolivälissä alkanut spraymaaliseikkailu on vienyt Väänäsen vuosien saatossa moniin erilaisiin paikkoihin kuten putkaan, kaupunkitaiteesta vastaavan projektipäällikön vakanssiin, kuraattoriksi taidemuseoihin, lukemattomiin purkutaloihin ja ympäri Eurooppaa.

2. RIIKINKUKOTOlivia Pohjola
Riikinkukot ovat lumonneet kauneudellaan ravintola Pukin ympäristössä jo yli sadan kesän ajan. Lux Korkeasaari tuo niiden väriloiston talven keskelle.

Lux Korkeasaari / HUMANIMAL

3. HUMANIMALMikko Kunnari
Teoksessa ihminen muotoutuu eläimistä metamorfoosin kautta. Videoteos Humanimal hälventää ihmisen ja eläimen välistää rajapintaa ja herättelee miettimään ihmisen vieraantumista eläimistä ja luonnosta. Teos on kunnianosoitus kaikille eläimille. Inspiraatiota teokseen on saatu muun muassa luonnonkansoilta ja shamaaneilta, jotka pystyivät saamaan eläimen ominaisuuksia ja ottamaan henkieläimen muodon.

“Ihmisen suhtautuminen eläimiin on muuttunut aikojen saatossa. Nykyihminen on eriytynyt luonnosta ja eläimistä teollistumisen seurauksena. Teollistumisen ja viljelyn kiihtyvän kasvun vuoksi suuret määrät eri lajeja on kadonnut, ja petoeläimet nähdään vain ihmisen ja toimeentulon vihollisina, vaikka myös saalistajilla on siellä paikkansa. Ilman eläimiä ei ole ihmisiä.”

4. TALVEN KARHUTOlivia Pohjola
Eivätkö karhut olekaan talviunilla, vai kuka Karhulinnalla oikein tassuttelee?

Lux Korkeasaari / ATLAS TREE

5. ATLAS TREETeemu Määttänen
Teoksessa mielikuvitukselliset kartat ja kartoitukset liikkuvat puun rungolla. Siinä voi nähdä kartoittamisen esiin tuoman liikkeen erilaisissa mittakaavoissa, mikrotason ravinteiden liikkeestä makrotason liikenteen, teollisuuden ja yhteiskunnan liikkeiden kautta aina kosmiseen mittakaavaan saakka. Teos on joka kerta erilainen, sillä se syntyy reaaliaikaisesti erilaisten sattumanvaraisuuksien ja yksinkertaisten algoritmien ohjaamana.

“Teoksissani tutkin tilan, valon, värin ja liikkeen suhteita ja niiden muutoksista syntyviä assosiaatioita. Haluan luoda teoksia, joiden parissa tätä ihmettelyä ja havainnointia voi jakaa muiden kanssa.”

Teemu Määttänen on tehnyt projisointeihin perustuvia installaatiota gallerioihin ja valofestivaaleille sekä työskennellyt mediasuunnittelijana, lavastajana ja valosuunnittelijana tanssi- ja teatteriproduktioissa vuodesta 2006.


Lumileopardien suojelu

Lumileopardi

Himalajan kylmillä ja karuilla vuoristoseuduilla elää noin 5500 lumileopardia. Ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille, pirstoen lumileopardien elinalueita. Kahdentoista valtion alueelle levittäytyneen vaarantuneen lajin suojelu on haastavaa. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisia lumileopardeja suojelevan Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012. Lahjoitetuilla varoilla on hankittu kannanseurannassa tarvittavia gps-pantoja ja tutkittu luonnonvaraisten lumileopardien taudinaiheuttajia. Lue lisää lumileopardien suojelusta!

Lumileopardi oli pitkään Korkeasaaren tunnuseläin. 1960-luvulta lähtien saarella on syntynyt reilut sata pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa. Korkeasaaren lumileopardit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Suojelutyöhön osallistuvissa eläintarhoissa kerätään tietoa, jota voidaan hyödyntää myös luonnonvaraisten eläinten suojelussa. Korkeasaaressa on analysoitu muun muassa leopardin pentujen ulosteita ja saatujen tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut.


Aikataulut

Eläinten ruokinnat

11:00 Pikkumangustit
12:30 Kissalaakso, vaihtuva laji
13:00 Amazonia, vaihtuva laji
14:00 Metsäpeura
15:00 Milu
16:00 Visentti
17:00 Villisika
* 18:00 * Vierailu hyönteiskasvattamoon
* 19:00 * Lehtopöllö

* Huom! Kello 18 vierailu hyönteiskasvattamoon ja kello 19 lehtopöllön ruokinta järjestetään vain 4. – 8.1.2020, jolloin Korkeasaari on avoinna kello 20 asti.

Valoesitykset kello 17 ja 18

Valoesitys

Spektri on Vannetanssiyhdistyksen esiintymisryhmä, joka tekee LED-välineillä värikkäitä ja näyttäviä valoesityksiä. Esitykset sisältävät tanssillisia koreografioita ja monipuolisesti erilaisia valovälineitä. Lux Korkeasaaressa nähdään LED-vanteita ja LED-piiskoja. Spektrin jäsenille tärkeintä on yhdessä tekeminen ja rakkaus harrastamaamme lajiin. Tätä hyvää ja iloista fiilistä pyrimme välittämään mieleenpainuvina elämyksinä yleisöllemme.

Polte – Stïria-valotanssi: Sata vuotta sitten 20-luku merkitsi vapautumista ja jazzia. 2020-luvun jazz puolestaan huokuu elektronisia ääniä uudelta vuosituhannelta. Stïria on latinaa ja tarkoittaa jään kiteytymistä puikoiksi. Jääpuikkoina tanssiva hapsuinen hameenhelma tuo mieleen myös menneen vuosisadan charmin.

AnnikkiArt – Valon lintu: Vuoden pimeimpänä aikana uneksimme värin ja valon loisteesta. Unen maailmasta ulos murtautunut päivänsäde tanssii katsojan transsiin, herättäen samalla revontulet sekä valon linnun ennustamaan pian koittavaa kevättä. Esityksessä käytetään välineinä LED vanteita sekä poita. Tanssijana AnnikkiART, Polte.

Esitykset päivittäin 4. – 8.1. kello 17 ja 18 ravintola Pukin viereisellä hiekkakentällä.

la 4.1. kello 17 ja 18 Spektri
su 5.1. kello 17 ja 18 Polte
ma 6.1. kello 17 ja 18 Polte
ti 7.1. kello 17 ja 18 Spektri
ke 8.1. kello 17 ja 18 Spektri & AnnikkiArt


Ruokaa ja juomaa

Karhulinnalla sijaitseva Ravintola Karhu palvelee joka päivä eläintarhan aukioloaikojen mukaan. Viimeiset ruokatilaukset voi tehdä tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Karhulinnalta löydät myös lämpimän sisätilan, jossa voit syödä omia eväitä. Myös Korpi-alueella olevassa Kodassa pääset syömään eväitäsi sisätiloissa, ja voit myös grillata!


Saapuminen

Bussi
Helsingin seudun liikenteen bussi 16 liikennöi Rautatientorilta Korkeasaaren lipunmyynnin eteen kolme kertaa tunnissa. Bussit 50 ja 59 liikennöivät Pasilan suunnasta Kalasataman metroaseman kautta Koksikadulle, lyhyen kävelymatkan päähän Korkeasaaren lipunmyynnistä. Busseilla 55, 56, 500 ja 510 on pysäkit Kalasatamassa.

Metro
Kalasataman metroasema on Korkeasaaren lähin pysäkki. Kilometrin matka Kalasatamasta Korkeasaareen taittuu Isoisänsillan kautta kävellen vartissa.

Polkupyörä
Oikaise Kalasatamasta tai Sörnäisistä Isoisänsiltaa pitkin Korkeasaaren lipunmyynnin viereen! Kalasataman metrolta matkaa on noin kilometri, joka menee pyörin yhdessä hujauksessa. Korkeasaaren lipunmyynnin luona on parkit polkupyörille.

Oma auto
Ajoreitti Korkeasaareen kulkee Itäväylän kautta. Autolla pääsee Mustikkamaan ulkoilualueen pysäköintialueelle, josta on noin 400 metrin kävelyreitti Korkeasaaren lipunmyyntiin. Maastopysäköinti Mustikkamaan ulkoilu- ja huoltoteiden varsilla on kiellettyä ja tukkii bussin sekä mahdollisten hälytysajoneuvojen kulkuväylän. Parkkipaikkoja on rajoitetusti. Suosittelemme käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä. Kalasatamassa, noin vartin kävelymatkan päässä Korkeasaaresta, on kauppakeskus REDI, jonka parkkihallissa on lähes 2000 parkkipaikkaa. Katso ajo-ohjeet ja pysäköinnin ehdot REDIn nettisivulta. Liikuntaesteiset on mahdollista tuoda autolla lipunmyynnin luo (Mustikkamaanpolku 12).


Vinkkejä tapahtumaan

Nauti upeasta valaistuksesta
Päivällä koko saari on avoinna, mutta illan hämärtyessä yleisö ohjataan tunnelmalliselle Lux Korkeasaari -reitille. Pysyttelethän reitillä, pimeässä saaren kallioinen maasto voi olla vaarallinen.

Kunnioita eläimiä
Hämäräeläimillä on hyvä näkö myös pimeässä, joten ethän kiusaa niiden silmiä taskulampuilla tai salamavaloilla! Osa lajeista vetäytyy levolle jo aikaisin, eivätkä ne siksi ole nähtävillä. Lemmikkieläinten tuominen, eläinten ruokinta ja muu häiritseminen on kielletty, kuten Korkeasaaressa muulloinkin. Suoja-aitoja ei saa ylittää eikä niille saa nousta. Tupakointi on sallittua vain siihen merkityissä pisteissä.

Grillit käytössäsi
Pukin, Karhun ja Kodan grillit ovat kaikkien vierailijoiden käytössä eväiden grillausta varten. Lajittelethan jätteesi kierrätyspisteissä, pidetään saari siistinä! Omat virvoitusjuomat on tuotava muovipulloissa.

Ongelmatilanteet
Löytötavaroita voi tiedustella Mustikkamaan lipunmyynnistä 050 3525989. Sama numero toimii myös Korkeasaaren omana hätänumerona. Ensiapupiste löytyy Mustikkamaan lipunmyynnistä.

Yhteistyössä

   

Korkeasaari pidättää oikeuden aikataulu-, hinta- ja ohjelmamuutoksiin.