Syyskuun teemareitti

amur

Syyskuun teemareitti Korkeasaaressa

Tervetuloa kiertämään Korkeasaarta omatoimisesti ja tutustumaan samalla Amurin uhanalaisiin kissoihin sekä muihin kiinnostaviin eläinlajeihin. Kierroksen teemoja ovat lajien uhanalaisuus ja eläintarhojen rooli suojelussa.

Reitti on kierrettävissä ainakin koko syyskuun ajan. Lataa tästä reittikartta (pdf), jotta voit halutessasi tulostaa sen tai lukea sen mobiililaitteen ruudulta.

Syyskuun perjantai- ja lauantai-iltoina 4.-19.9. Kissojen Illoissa reitistä on käytössä eri versio, jonka saat mukaasi käsiohjelman yhteydessä Korkeasaareen saapuessasi.

Tehtävät
Löydät tehtävät myös pisteistä, jotka on merkitty karttaan.

1. Jättiläislaiskiainen on kuollut sukupuuttoon, eli laji on hävinnyt kokonaan maapallolta noin 8000 vuotta sitten. Tämä puusta tehty patsas esittää jättiläislaiskiaista sen luonnollisessa koossa. Minkä kokoinen jättiläislaiskiainen oli?
a) 3 m
b) 6 m
c) 11 m

2. Amurinleopardien määrä on ollut suojelun ansiosta selvässä kasvussa viime vuosina. Montako leopardia arvioitiin olleen luonnossa vähimmillään?
a) alle 40
b) yli 50
c) noin 80

3. Videolla kerrotaan uusinta tietoa amurinleopardien suojelusta – miten piilottelevia kissoja luonnossa lasketaan, miten luontoonpalautus etenee ja mihin Korkeasaaressa Amurin kissapedoille kerättyjä varoja käytetään. Mitä uutta opit?

4. Montako kissaa bongasit Kissalaaksossa? Suluissa kunkin Kissalaaksossa asuvan lajin yksilöiden lukumäärä. Osa eläimistä voi olla takatiloissa.
aasianleijona (4)
amurintiikeri (2)
amurinleopardi (2)
metsäkissa (2)
amurinleopardikissa (2 aikuista + 3 pentua)
lumileopardi (1)

5. Ilves on Suomen ainut luonnonvarainen kissaeläin. Miten erotat ilveksen kallon muiden suomalaisten eläinlajien kalloista?

6. Visentit hävisivät luonnosta 1920-luvun alussa, mutta laji pelastui eläintarhojen ansiosta. Miten?
a) visenttejä on jäljellä ainoastaan eläintarhoissa
b) eläintarhojen visenteille perustettiin kantakirja, yksilöt lisääntyivät ja laji palautettiin luontoon
c) eläintarhojen visenttejä saatiin kloonattua laboratoriossa

7. Karhut valmistautuvat talviuneen syömällä paljon ja lihottamalla itsensä, jotta me pystyvät nukkumaan koko talven syömättä. Karhun rasvavarastot kertyvät syksyllä luonnossa tehokkaimmin
a) hirvenlihasta
b) puolukoista
c) muurahaisista

8. Villisiat ovat luonnossa amurintiikerien ruokalistalla. Mitä muuta tiikerien ruokalistalta löytyy?
a) marjoja ja sieniä
b) kirahveja ja seeproja
c) peuroja ja jäniksiä

9. Amazonia-talossa asuu pieni eteläamerikkalainen margai-kissa. Mikä on Etelä-Amerikan suurin luonnonvarainen kissaeläin?
a) jaguaari
b) iguaani
c) pekari

10. Onneksi olkoon, olet suunnistanut saaren ympäri! Juhlista tätä ottamalla yhteiskuva puisen tiikerimme kanssa. Voit jakaa sen somessa tunnisteella #notigerselfies ja kertoa, ettei oikeiden tiikereiden kanssa pitäisi ottaa selfieitä.

Katso oikeat vastaukset tästä!
1: b
2: a
3: Katso video tästä
4: oma vastaus
5: Ilveksen kallo on pienempi kuin karhun ja hirven kallo. Petoeläimen kalloksi sen tunnistaa pitkistä terävistä kulmahampaista, pienistä tasakokoisista etuhampaista ja voimakkaista poskihampaista. Erona samankokoiseen ahman kalloon on pyöreämpi muoto ja tasaisempi päälaki. Ahman päälaella ja takaraivossa on luuharjanne, johon voimakkaat purulihakset kiinnittyvät.
6: b
7: b
8: c
9: a
10: Lue lisää tiikeristä.